Yerel Haberler

"Sokak canlılarına zulüm bitsin"

İznik'te hayvan barınağı iyileştirme çalışmaları tamamlanmamış ve gerekli personel istihdamı sağlanmamışken, toplanan sokak hayvanlarının akıbeti hayvan severlerce merak konusu oldu.

28-06-2017 19:58

Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği, geçtiğimiz hafta Heykel'de yaptığı basın açıklamasında Yalova'da yaşanan sokak hayvanı itlafına dikkat çekmiş, İznik'te de hayvan barınağının iyileştirme çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu dile getirmişti. Basının yoğun ilgi gösterdiği açıklamada sokak canlılarına verilen zarar büyük tepki toplamıştı.

Bu açıklamanın üzerinden on gün geçmeden İznik'teki yeni bir uygulama tepkilerin odağı haline geldi. Hayvan barınağında gerekli iyileştirmeler tamamlanmamış ve canlılar rahat yaşam ortamına kavuşmamışken köpeklerin kamyonetlerle toplanması hayvan severlerin dikkatini çekti. İznikli hayvan severlerin canlıların olumsuz koşullarda yaşamasına göz yummadığı görülürken, toplanan köpeklerin akıbetinin bilinmediği iddia ediliyor.

"İZNİK'TE SOKAK HAYVANLARI GÖZARDI EDİLİYOR"

Konu ile ilgili açıklama yapan Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği Başkanı Sibel Akıncı, 2015 yılında İznik Belediyesi tarafından uzmanlarla görüşülerek barınağın daha iyi şartlara kavuşturulacağının sözünün verildiğini ancak ilerleme kaydedilmediğini dile getirdi.

Akıncı, olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşılamalarına rağmen herhangi bir eylem göremediklerine dikkat çekerken, barınağın olumsuz koşullarda çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Akıncı'nın açıklaması şöyle; "İznik'te barınak var ama sokak canlıları adına hiç bir sağlık koşulunun halen yerine getirilmediğini görüyoruz. Barınakta gerekli sağlık üniteleri de yok. Daha düne kadar veterineri olmayan bakımevinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü tarafından kapatıldığını, iyileştirme koşullarının sağlanmadığı ve veteriner alımı gerçekleşmeden bakımevinin yeniden açılmaması gerekliliği doğrultusunda veteriner protokolünü imzaladığını öğrendik fakat imzalanan protokol doğrultusunda veterinerinin farklı görevlerde de çalışmasından ve yoğunluğundan dolayı bakımevine uğrayamadığı da ortada. Bu eksikliklerden dolayı sağlık işlerini ve hayvan toplamayı bakım evi personeli gerçekleştiriyor."

"YASAYA AYKIRI HAREKET EDİLİYOR"

"Hayvanlarımızın refahını belirleyen 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanununun uygulanmadığı ve yasaya aykırı hareket edildiği ortadadır. Bu doğrultuda gerekli bildirimler yetkili mercilere yapılmış olup iyileştirme çalışmalarının ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını, İznik'teki canların hak ettikleri koşullarda yaşamasını, kısırlaştırmalarının ve aşılarının tam zamanlı olarak çalışan yetkin bir veteriner tarafından yapılmasını talep ediyoruz. İznik belediyesine  Hayvanlara karşı bu süreçte daha hassas davranılsın, veterinersiz kesinlikle toplama yapılmasın. Canlılara karşı bu zulüm devam ettikçe, yasalar çerçevesinde mücadeleye devam edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER