Dünya

Suriye görüşmelerinin 7’ncisi Astana’da başladı

Kazakistan’da 7’nci Suriye görüşmeleri kapsamında Türkiye, Rusya ve İran heyetleri ikili görüşmelere başladı.

Suriye görüşmelerinin 7’ncisi Astana’da başladı
30-10-2017 16:06

Kazakistan’ın baÅŸkenti Astana, 7’incisi düzenlenen Suriye görüÅŸmelerine ev sahipliÄŸi yapıyor. Türkiye, Rusya ve Ä°ran’ın Suriye’ye barış getirme giriÅŸimleriyle 7’incisi baÅŸlayan Astana görüÅŸmelerinde Suriye’de ateÅŸkesin güçlendirilmesi, tutsakların ve rehinelerin salıverilmesi konuları görüÅŸülecek. Ä°ki gün sürecek toplantı, Suriye’de dört çatışmasızlık bölgesinin kurulması konusunda bir anlaÅŸmaya varıldığından beri yapılacak ilk görüÅŸmeler olacak. GörüÅŸmelerde, 30 Aralık’ta yürürlüÄŸe giren ateÅŸkesin güçlendirilmesine odaklanılacak. Büyük bir parçası YPG tarafından kontrol edilen Suriye’nin kuzeyini de görüÅŸmelerde ele alınması bekleniyor.

GörüÅŸmelerde, Türk delegasyonuna Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Sedat Önal baÅŸkanlık ederken, Suriye Özel Elçisi Alexander Lavrentiev’in Rus ekibine liderlik edeceÄŸi ve Ä°ran DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Jaberi Ansari’nin Ä°ran heyetine baÅŸkanlık edecekleri bildirildi.

6 GÖRÜÅžMELERDE KONUÅžULANLAR

Uluslararası Astana görüÅŸmelerinin 6’ıncısı 14-15 Eylül tarihlerinde baÅŸkent Astana’da gerçekleÅŸmiÅŸti. Türkiye, Rusya ve Ä°ran heyetleri, Türkiye sınırındaki Ä°dlib’te oluÅŸturulacak çatışmasızlık bölgesinde uzlaÅŸarak üç garantör ülkenin kontrol güçlerinin, rejim ve muhalifler arasında çatışmayı engellemek için bölgede konuÅŸlanmasına karar vermiÅŸti. Üç garantör ülkenin kontrol güçlerinin, rejim ve muhalifler arasında çatışmayı engellemek için Suriye’nin Ä°dlib kenti ve çevresinde (Halep, Latakya ve Hama illerinin bazı kısımları) kurulacak çatışmasızlık bölgesine konuÅŸlandırılmasına karar verildiÄŸi bildirilerek dört çatışmasızlık bölgesindeki aktiviteleri düzenlemek için Türk-Rus-Ä°ran Koordinasyon Merkezi’nin kurulacağı açıklanmıştı. GörüÅŸmelerde, tarafların DEAÅž ve El Kaide ile iliÅŸkili terör örgütleriyle mücadeleye etmeye devam edeceÄŸi de vurgulanmıştı.

(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER