Bursa

TETSİAD Başkanı Bayram'dan 'Yerli Makine' çağrısı

Türkiye'nin tekstil makinaları ithalatının 2,5 milyar dolara ulaştığını kaydeden TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, "Dışa bağımlılığı azaltmak, güçlü imalat sanayisi ile mümkün" dedi.  

TETSİAD Başkanı Bayram'dan 'Yerli Makine' çağrısı
24-10-2022 13:37

Bursa'da Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) Bursa Åžubesi, Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) Tekstil MühendisliÄŸi Bölümü ile Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri DerneÄŸi (TEMSAD) iÅŸ birliÄŸinde düzenlenen 1. Ulusal Tekstil Makinaları ve Sistemleri Sempozyumu'nda konuÅŸan Türkiye Ev Tekstili ve Sanayicileri Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi (TETSÄ°AD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hasan Hüseyin Bayram, dışa bağımlılığı azaltmak için yerli üretim yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiÄŸini söyledi.

"FÄ°YAT REKABETÄ°NÄ° DE ETKÄ°LÄ°YOR"

‘Tekstile Kendi Teknolojinle Yön Ver’ temasıyla düzenlenen sempozyum kapsamında 'Tekstil Sanayi Temsilcilerinin Perspektifinden Türk Tekstil Makina Sektörü' baÅŸlıklı açılış panelinde konuÅŸan TETSÄ°AD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hasan Hüseyin Bayram, "Ev tekstili ve hazır giyim üretiminde dünyada lider konumda olan ülkemizin tekstil makinaları ithalatı, tüm ürün bazları toplamında 2,5 milyar dolar tutarında. Bu, önemli bir veri. Ev tekstili üretiminde daha da geliÅŸmemiz, güçlü makine imalat sanayisine sahip olmakla mümkün. Üretimde dışa bağımlılığı azaltırken, makine imalat sanayisinin geliÅŸmiÅŸ olması fiyat rekabetini de etkileyerek müÅŸterilerin alım gücünü ve memnuniyetini artıracaktır. Türkiye'nin sürdürülebilir, AB YeÅŸil Mutabakat Eylem Planı'na uyumlu, inovatif, teknolojik kapasitesi yüksek, düÅŸük enerji tüketen, kullanılan suyu yüzde 50-80 oranında azaltan tekstil makineleri üretecek ve sanayicilerimizi cesaretlendirecek politikalara ihtiyacı var. Tekstil sanayisinin her geçen gün daha da artan rekabetten güçlenerek çıkması, makine imalatına saÄŸlam destek verilmesi ile gerçekleÅŸebilir" dedi.

"Ä°HRACAT HEDEFLERÄ°NE PRESTÄ°JLÄ° FUARLAR Ä°LE ULAÅžABÄ°LÄ°RÄ°Z"

BaÅŸkan Hasan Hüseyin Bayram sempozyumun ardından, TETSÄ°AD Fuar Komite BaÅŸkanı Harun Kütükde ve Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Zümbülyuva, Mustafa Koç ve Mehmet Ali Altun ile birlikte Türk tekstilinin dünyaya açılmasında önemli bir rol üstlenen Bursa Textile Show Fuarı'nı ziyaret etti. TETSÄ°AD üyesi firmaların standlarında bir araya geldiÄŸi sektör temsilcilerine baÅŸarı dileyen Bayram, "Tekstil sektöründe büyük bir potansiyele sahip bir sektörün çatı kuruluÅŸu olan ve 30'dan fazla ilde bin 500'e yakın üyesi bulunan TETSÄ°AD olarak, bu yıl mayıs ayında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iÅŸtiraki KFA Fuarcılık ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz HOMETEX Ev Tekstili Fuarı'na 126 ülkeden yerli ve yabancı 650'yi aÅŸkın firma katılırken, hedefleri aÅŸarak, 5 günde 1,5 milyar dolarlık iÅŸ hacmine ulaÅŸtık. 2023 hedefimiz ise, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir hedefle 2 milyar dolarlık iÅŸ hacmi ve 250 bin ziyaretçi. Sektör olarak 2023 genel ihracat hedefimizi ise 5 milyar dolar olarak belirledik. Türk ev tekstili sektörü olarak bizim bu hedeflere ulaÅŸabilmemiz elbette ki tek başımıza baÅŸarabileceÄŸimiz bir ÅŸey deÄŸildir. Ancak dünya pazarlarına ve büyük iÅŸ birliklerine zemin hazırlayan HOMETEX ve BURTEX gibi prestijli fuarlar, ihracat hedeflerimizi yakalamamızda kilit rol oynamaya devam edecek" Ä°fadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER