AsayiÅŸ

Traktörlerin karıştığı kazaları önlemek için çiftçilere reflektör dağıtıldı

Kastamonu’da tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek amacıyla traktör sürücülerine reflektör dağıtılıp, reflektör takmanın önemi anlatıldı.

Traktörlerin karıştığı kazaları önlemek için çiftçilere reflektör dağıtıldı
15-10-2022 01:55

Kastamonu Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü ekipleri, Kastamonu’da ÅŸeker pancarı alım döneminin baÅŸlamasıyla birlikte özellikle tarım araçları ile traktörlerin karıştığı kazaların sıfıra indirgenmesi için çalışma baÅŸlattı.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca hayata geçirilen “Reflektör Tak Hayatlar Kararmasın” projesi çerçevesinde toplam 500 traktör sürücüsüne reflektör dağıtıldı. Sık sık tarım araçları ile traktörlerin karıştığı kazaların yaÅŸandığı Kastamonu-TaÅŸköprü karayolu Åžeker Fabrikası önünde sürücüler ve çiftçiler ile bir araya gelen Kastamonu Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü ekipleri, traktör sürücülerine 90 adet reflektör dağıttı. Ayrıca dağıtılan reflektörlerin traktörlere nasıl takılacağı uygulamalı bir ÅŸekilde gösterildi. Bunun yanı sıra ekipler, trafik kazalarına dikkat çekmek için sürücülere broÅŸür dağıttı.


“Reflektör Tak Hayatlar Kararması” projesiyle tarım araçlarının ve traktörlerin karışmış olduÄŸu trafik kazalarının en aza indirilmesi ve sürücülerin trafik kurallarına uyma düzeylerinin daha üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.
Ayrıca ekipler, törende sürücülere traktör ekipmanlarında bulunması gereken reflektörlerin önemi, traktörlerde bulundurulması zorunlu olan tepe lambasının önemi, genel trafik kuralları, bölgede kazaların yoÄŸun olduÄŸu yerler ve yapılan kural ihlalleri konularında da bilgilendirmede bulundu.

“Traktörlerimizde ışık ve reflektör olmayınca özellikle geceleri görünürlüÄŸü sıfıra indiriyor”


Reflektör dağıtım töreninde konuÅŸan Kastamonu Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü Yardımcısı Ä°smet ÅžimÅŸek, “Traktörlerde, çekicilerde, kamyonlarda reflektör söz konusu. Kamyonlarda ve çekicilerde reflektör var. Hemen hemen yok denilecek kadar az ama traktörlerin römorklarında yok arkadaÅŸlar.

Bu görünürlüÄŸü sıfıra indiriyor. Reflektörün amacı görünürlüÄŸü arttırmak dolayısıyla da sizin güvenliÄŸinizi arttırmak. Traktörün yasal hızı 20 kilometredir. Bir otomobil ise ÅŸehirlerarasında hız sınırı 90 kilometredir tek yönlü yolda. Uzun farlar yaklaşık 100 metreye kadar aydınlatabilir.

Kısa far ile de yaklaşık 30 kilometreyi görebilirsiniz. Karayolunda önünüzde bir traktör gidiyor. Işık yok, reflektör yok. Adeta yolun ortasına bir bina yapmış, set germiÅŸ gibi yolda gidiyor. Araç ise giderken traktörü fark ediyor ama 30 metre kala fark ediyor. 90 kilometre hız ile giden bir araç 73 metrede durabilir.

Bu yüzden traktöre çarpmama ihtimaliniz neredeyse yok. Ä°çiÅŸleri Bakanımızın bir sözü var, çok severim, ‘rutin ve rehavetten kaçınalım’ der. Ne gelirse başımıza rutin ve rehavetten geliyor. Rehavete kapılmayalım, ÅŸuraya buraya gideceÄŸim diye önlemimizi almadan yola çıkmayalım.

Özellikle trafik rutin ve rehaveti kaldırmıyor. Işıklarınız mutlaka traktörde olsun, ışıksız yola çıkmayın ama bunun yanında reflektörsüz kesinlikle yola çıkmayın. Bu sizin can güvenliÄŸiniz. Işık donamınız çalışırsa, reflektörlerin olursa, eÄŸer arkanızı göremeyecek ÅŸekilde yük yüklemezseniz bir de banketten giderseniz yani yolun kenarından giderseniz biz zaten traktörleri durdurmayız.

Çünkü bizim zaten traktörlerle uÄŸraÅŸacak zamanımız olmuyor. Traktör nizami bir ÅŸekilde yolundan gidiyor, biz onun yoluna çıkıp durdurmayız. Çünkü baktığımız zaman zaten ben traktörü nizami olarak görüyorum. Durdurmamın bir anlamı yok.

Traktör sürücüleri özellikle banketi kullanmalarına dikkat etsinler. Banket yoksa yolun en sağından gitsinler. Kesinlikle ikinci bir römorku traktörü takmasınlar. Aşırı yük kesinlikle yüklenmesin. Işık donanımları çalışsın ve reflektörleri de takılı olsun. Artık Allah’a emanetsiniz” dedi.

“Reflektörü olmayanlar mutlaka taksınlar”


TaÅŸköprü’nün Donalar köyünde çiftçilik yapan Hasan Turan ise, “Çiftçiyim, küspeye geldim. Reflektörler takıldı. Bizim saÄŸlığımız için her yönden iyi bir ÅŸey, bizim saÄŸlığımızı düÅŸünüyorlar, herkes mutlaka reflektörlerini taksınlar. SaÄŸlık her ÅŸeyden önemli.

Reflektörü olmayan herkes bunu taksınlar. Ä°nsanın saÄŸlığı bu kadar ucuz deÄŸil. Traktörlerimizin arkadan gelen araca görünmesi için, gece yola çıktığımızda görünür olabilmek için reflektörün her türlü bizlere faydası var. Kastamonu-TaÅŸköprü karayolunda Åžeker Fabrikasına geliÅŸ gidiÅŸlerimiz var.

Gece görünür oluÅŸumumuzda büyük faydası var. Özellikle geceleri herkesin dikkatini çeksin. Kazalar olmasın, can kayıpları yaÅŸanmasın. Emniyet ekiplerimiz bizlere gerekli uyarıları yaptı. Reflektörü olmayanlar da taksınlar. Işıklarımız, reflektörlerimiz takılı olsunlar” diye konuÅŸtu.


Reflektör dağıtım törenine Bük Köyü Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Kıdemli ÜstçavuÅŸ Yener Atçı ile Kastamonu Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸü Trafik ve Tescil Åžube Müdür Vekili Murat Evren de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER