Gündem

Türk-İş Başkanı Atalay’dan kaçak maden ocakları açıklaması

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Zonguldak’ta kaçak maden ocaklarına dikkat çekerek, “Kapalı ocağı biri açıyorsa ha silahlı adam öldürdü, ha orada insan ölüyorsa öldü. Bunun başka izahı yok" dedi.

Türk-İş Başkanı Atalay’dan kaçak maden ocakları açıklaması
31-12-2019 21:30

Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, Zonguldak ziyareti kapsamında Vali ErdoÄŸan BektaÅŸ’ı makamında ziyaret etti. Atalay, Soma’da 301 iÅŸçinin yaÅŸamını yitirmesiyle ilgili olarak da, "Maalesef Soma ülke tarihi için, madencilik, çalışanlar için, sendika ve iÅŸverenler için hiç unutulmaması gereken bir olay. Ben ona kaza demiyorum iÅŸ cinayeti. Soma’da ocak kapanana kadar oradan ayrılmadım. Ne ben unuturum, ne ailem unutur. 301 arkadaşımız ölmeselerdi, bu kaza olmasaydı. Biz anlattık, siz anlattınız. Kamuoyuna anlatamamıştık. Onlar hayatlarını kaybettiler. Yetimleri var. Bu olayların ardından madencilik sektörü için güzel geliÅŸmeler oldu. Åžimdi burada Soma hala süreç devam ediyor. Ben özellikle ceza ile ilgili bu ÅŸeyi düzenlemek lazım. 301 kiÅŸi öldü, iÅŸ kazası, iÅŸ cinayeti. Oradaki vatandaÅŸ 4 gün yattı. Para kazanma hırsı olan iÅŸverenlerimiz var, düzgün iÅŸverenlerimiz var. Düzgünlere saygı duyuyoruz. Dua ediyoruz ama gözünü para hırsı bürümüÅŸ, istediÄŸi kanunu çıkart, istediÄŸi yasayı çıkart. Ä°ÅŸçi saÄŸlığı ve güvenliÄŸi yasası var. Ama hala uyuyor. Bu bölgede ben gelmeden sordum. Kapalı ocaklarla ilgili ben dört senedir dillendiriyorum. Diyorum ki birisi açıyorsa ha silahlı adam öldürmüÅŸ, ha adam öldürmüÅŸ. Bunu dört senedir söylüyorum. Ben bunu kamuoyunda dillendiren benim. Bir konu ÅŸuydu. Madenci güneÅŸi görsün. Haftada iki gün tatil yapsın. Bir tanesi de bu ocak meselesiydi. Kapalı ocağı biri açıyorsa ha silahlı adam öldürdü, ha orada insan ölüyorsa öldü. Bunun baÅŸka izahı yok baÅŸka. Devlet diyor ki kapalı, sıkıntı ocak. Kilitliyor, kapatıyor mühür vuruyor. VatandaÅŸ üç kuruÅŸ kazanacağım diye açıyor. Bu iÅŸin hiç izahı yok. Orada insan ölüyorsa silahla adam vuranın adı neyse onun da adı odur. Onun için üç kuruÅŸ para kazanacağım diye insanları öldürmenin anlamı yok. Türkiye’de maden nerede varsa bu bölgenin insanı orada. Bu bölgenin insanı çünkü madenci. Ä°ÅŸ kazasını cinayet olmaktan çıkartmak lazım. Burada sendikanın kurumları var iÅŸ güvenliÄŸi ile ilgili Türkiye’ye yardım gidiyorsa buradan gidiyor. Arama kurtarma ekibi buradan gidiyor. Bölgeden istifade ediliyor" dedi.
Atalay, Valilik ziyaretinin ardından TTK Palamar Servisi’nde görevli iÅŸçilerle bir araya geldi. Atalay; ardından TTK Kozlu Müessesesinde maden iÅŸçileriyle bir araya gelecek.
(Ä°HA)


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER