Gündem

Türkiye kimin savaş uçağını düşürdü?

Cumhurbaşkanlığı düşen uçağın Rus uçağı olduğunu açıkladı

Türkiye kimin savaş uçağını düşürdü?
24-11-2015 12:43

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.

Suriye sınırında düşürülen uçağın Rus yapımı SU-24 tipi bir uçak olduğu açıklandı.

Suriye sınırında bir savaş uçağının, TSK'ya bağlı F-16'lar tarafından düşürülmesi Ankara'da gündemi değiştirdi.
Süreci yakından takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'dan bilgi aldı.

İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından konuyla ilgili açıklama geldi.

Düşürülen uçağın, SU-24 tipi bir Rus uçağı olduğu kaydedildi. Açıklamada uçağın sınırı ihlal ettiği ve uyarılara aldırmadığı için angajman kuralları gereği düşürüldüğü belirtildi.

TÜRK UÇAĞI 2012'DE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

2012'de bir Türk uçağının Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürülmesi üzerine angajman kuralları değiştirilmişti.

RUSYA UYARILMIŞTI

Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

Türk savaş uçakları 16 Ekim'de Suriye sınırı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı bir İHA düşürmüştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya bize, düşürülen İHA'nın kendilerine ait olmadığını söyledi" ifadesini kullanmıştı.

Radarlar düşman ve dost uçak ayrımı yapabilse de, uçakların kime ait olduğunu netleştirmek için üzerindeki bayrağın teşhis edilmesi gerekiyor.

GERGİNLİĞİ ARTIRABİLİR

Düşürülen uçağın Rus Hava Kuvvetleri'ne ait olması ve uçaktan atlayan pilotların bölgede muhalif güçlerin eline geçmesi durumunda, bunun Türkiye ile Rusya arasında gerginliği arttırabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı.

Diplomatik kulislerde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un bugün Ankara'ya yapacağı, önceden planlanmış ziyaretin akıbetinin de, düşürülen uçakla ilgili gelişmelere bağlı olduğu konuşuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER