Dünya

Türkmen komutan şehit, Kızıldağ Esad'ın eline geçti

Hürriyet'in haberine göre; Türkmenler açısından son derece stratejik öneme sahip Kızıldağ, Esad ordusunun eline geçti. Kızıldağ'ın savunması sırasında Türkmen komutan Zekeriya Abdullah da yaşamını yitirdi.

Türkmen komutan şehit, Kızıldağ Esad'ın eline geçti
22-11-2015 16:12
Suriye'de Bayırbucak bölgesinde Esad rejimine baÄŸlı güçlerle Türkmen birlikleri arasındaki ÅŸiddetli çatışmalar yer yer devam ederken, Türkmenler açısından son derece stratejik öneme sahip KızıldaÄŸ, Esad ordusunun eline geçti. KızıldaÄŸ'ın savunması sırasında Türkmen komutan Zekeriya Abdullah da hayatını kaybetti.
 
Köyleri vurulan Türkmen aileler yanlarına alabildikleri eÅŸyaları ile birlikte güvenli bölgelere göç ediyor. Türkmenler, ormanlık alanda çadırlar kurarak zor ÅŸartlarda yaÅŸamaya çalışıyor.
 
Hürriyet'e konuÅŸan Suriye Türkmen Meclisi BaÅŸkanı Abdurrahman Mustafa, KızıldaÄŸ'ın cumayı cumartesiye baÄŸlayan gece rejim güçlerinin eline geçtiÄŸini doÄŸruladı. KızıldaÄŸ'ın savunması sırasında bölgedeki sahadan sorumlu Türkmen komutan Zekeriya Abdullah da yaÅŸamını yitirdi. Türkmen birliklerinin KızıldaÄŸ'ı geri almak için hazırlık yaptığını belirten Mustafa, Bayırbucak'ta Avanlı, Fırınlı ve Ramanlı cephelerinde ise Türkmen direniÅŸinin devam ettiÄŸini söyledi.
 
RUSYA VE HÄ°ZBULLAH FAKTÖRÜ
 
Mustafa, KızıldaÄŸ'ın düÅŸmesinde Rusya'ya ait savaÅŸ uçaklarının bombardımanı ile Hizbullah güçlerinin karadan verdikleri desteÄŸin önemli rol oynadığını belirtti. Bombardımandan sonra Suriye ordusunun helikopterle KızıldaÄŸ'a yakın tepelere asker indirdiÄŸi, askerlerin topçu ve füze atışları sonrası KızıldaÄŸ'ı ele geçirdiÄŸi bildirildi. Çatışmalarda ölü ve yaralı sayısında net bilgiye sahip olamadıklarını belirten Mustafa, "Åžehitlerimiz ve yaralılarımız artıyor diyebilirim" dedi.
 
STRATEJÄ°K AÇIDAN ÖNEMLÄ°
 
KızıldaÄŸ'ın stratejik önemini, "Bu daÄŸdan tüm ovayı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Buradan istediÄŸiniz yere rahatlıkla saldırabilirsiniz. KızıldaÄŸ, Türkmen Dağı için de büyük öneme sahip bir yer" diye anlatan Mustafa, bölgeden Türkiye sınırına doÄŸru göç baÅŸladığını belirtti.
 
Mustafa, "Ä°nsanların ÅŸu an için Türkiye tarafına geçeceÄŸini düÅŸünmüyorum. YayladaÄŸ'ın karşısında Suriye içindeki kamplara gidiyorlar" dedi.
 
SINIRDA HAZIRLIK BAÅžLADI
 
AFAD yetkilileri Türkiye sınırına ÅŸu an itibariyle yüksek sayıda insanın yığılmadığını ve sınırdan geçiÅŸ olmadığını belirterek, Hatay-Yayladağı'nın karşısında Suriye içindeki kampta gereken önlemlerin alındığını söyledi. Kampa 600'den fazla çadır, battaniye ve yatak, ekmek ve diÄŸer gıda maddelerinin taşındığı bildirildi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER