Ekonomi

TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç'tan enflasyon çıkışı: Herhangi bir adım atmıyoruz

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu. Altınsaç, ''Atılan adımlar daha çok kur ile mücadele ile ilgili enflasyonla mücadele için herhangi bir adım atmıyoruz'' dedi.

TÜSİAD Başekonomisti Altınsaç'tan enflasyon çıkışı: Herhangi bir adım atmıyoruz
11-04-2022 18:39

TÜSÄ°AD BaÅŸekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu.

Altınsaç, ''Atılan adımlar daha çok kur ile mücadele ile ilgili enflasyonla mücadele için herhangi bir adım atmıyoruz. Orada da kademeli deÄŸer kaybı olduÄŸunu görüyoruz. Küreselde doların kıymet kazandığı sürecin neredeyse başındayız. Bir yıldan beri devam ediyor ama artarak devam edeceÄŸini düÅŸünüyorum'' ifadelerini kullandı.

''BAZ ETKÄ°SÄ°NE BEL BAÄžLANMAMALI''

Altınsaç, “Baz etkisinin kalmadığını geçen sene birebir yaÅŸanmış bir ekonomiyiz. ÜFE aÅŸağı dönmeden ben olsam baz etkisine bu kadar bel baÄŸlamam. Enflasyon yüzde 70’ten mi 75’ten mi dönecek bilmiyoruz” dedi.

''ÇOK RÄ°SKLÄ°''

Para politikasında atılması gereken adımı yapmadığımız için baz etkisi devreye giremiyor diyen Altınsaç, ''Baz etkisi nedir Kasım, Aralık enflasyonu geçen yıl çok yüksekti neredeyse 20 puan 2 aydan geldi 2021 sonunda. O denklemden çıkıyor yeni Kasım, Aralık verileri giriyor onların düÅŸük olacağını tahmin ettiÄŸimiz için direkt yıllık enflasyon düÅŸmeye baÅŸlıyor. Ä°lk baÅŸta yüzde 35 baz etkisi dediÄŸimiz ÅŸeyi yüzde 50'ye revize ettik. ÜFE aÅŸağı dönmeden TÜFE’de baz etkisinden bahsetmek ona bel baÄŸlamak çok riskli'' ifadelerini kullandı.

Altınsaç, reel sektörün stok alımları yapmaya baÅŸladığını bu sebeple fiyat artışının tekrar yaÅŸanabileceÄŸini söyleyerek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“YavaÅŸ yavaÅŸ reel kesimde yeni stok alımı yapılıyor. Yeni stoklar yeniden fiyatlamaya tabi olacak. 2. çeyrekle birlikte bu sebepten dolayı Türk ekonomisi bir tur daha fiyat artışı görmeye ihtimaline sahip. Enflasyon dinamiÄŸini doÄŸru analiz edemediÄŸiniz baz etkisi, TL stabil kalırsa gibi analizler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Enflasyonun alt dinamiklerine baktığımızda çok ciddi yapısal bozulma var. Enflasyon algısı bozulmuÅŸ durumda. 'Enflasyonu ne durduracak?' sorusuna cevap veremiyorum “ne yapıyoruz da bu enflasyonu kontrol edebilecek bir adım atıyoruz” sorusunun cevabını bulamıyorum. Beklenti kanalını da çok bozduk”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER