Gündem

Uçak kazası sonrası gözyaşları içinde açıkladı

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, Sabiha Gökçen'de 3 kişinin yaşamını yitirdiği kaza sonrası basın toplantısı düzenledi.

Uçak kazası sonrası gözyaşları içinde açıkladı
06-02-2020 16:28

Pegasus Havayollarına ait uçağın, Ä°zmir- Ä°stanbul seferi yaparken Sabiha Gökçen'de geçirdiÄŸi kazanın ardından 3 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, kara kutunun deÅŸifresi için çalışmaların baÅŸladığını söyledi. Nane'nin toplantı esnasında konuÅŸmakta güçlük çektiÄŸi görüldü.

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane'nin açıklamaları ÅŸöyle:

"Kazanın meydana gelmesinden sonra 18,36'da bizim kendi kaza yönetmeliklerimiz doÄŸrultusunda benim baÅŸkanlığımda 18 kiÅŸilik bir ekip toplanmış ve kazayı sevk ve idareye baÅŸlamıştır. Uçakta 177 yolcumuz, 6 mürettebatımız toplam 183 kiÅŸi vardı. Maalesef üç vefatımız oldu. 180 misafirimiz, kabin çalışanlarımız dahil hastanelere sevk edildi. Biraz önce gelmeden saat 13,00 itibariyle bu 180 hastaneye sevk edilen misafir ve çalışanlarımızın 56 tanesi evlerine gönderildi.

Dün akÅŸam itibariyle baktığımızda üç ayrı kriz merkezi kurulmuÅŸtur. Kriz merkezlerini il valilerimiz yönetmiÅŸtir. Gece sayın Ä°stanbul Valimiz Ali Yerlikaya'nın açıklamasıyla 03,30 itibariyle Sabiha Gökçen'deki kriz masası dağıtılmış, 04,00 itibariyle operasyonlara baÅŸlanmıştır. Bu zorlu süreç bizler kadar tabi ki yaralanan misafirlerimiz, çalışanlarımız ve vefat eden yolcularımızın yakınları için zor bir süreçtir. Biz bu süreci en etkin ÅŸekilde atlatabilmek için otoritelerle birebir irtibatlı çalıştık.

"BÄ°ZÄ°M ŞİRKET OLARAK AÇIKLAMA YETKÄ°MÄ°Z YOKTUR"

O nedenle de sivil havacılık regülasyonları olan ve çok katı ÅŸekilde yönetilen sektördür. Kaza gerçekleÅŸtiÄŸi andan itibaren komite otoriteleri geçer. Ve onların yönetiminde bilgi akışı yapılmaktadır, buna ilk açıklama da dahildir. Bizim ÅŸirket olarak açıklama yetkimiz yoktur.

"HEP BÄ°RLÄ°KTE RAPORUN ÇIKMASINI BEKLÄ°YORUZ"

Biliyorum aklınızda tonlarca, onlarca sorun var bu kaza nasıl neden oldu diye. Hali hazırda ulaÅŸtırma bakanlğımıza baÄŸlı, kara araÅŸtırma inceleme kurulu yetkilileri çalışmalarını devam ettirmekte. Dün gece 02.00 gibi devreye girdiler, kara kutular alındı, emniyet altına konuldu. Ve onların deÅŸifre çalışmaları baÅŸlatıldı. Hep birlikte raporun çıkmasını bekliyoruz.

Biz de Pegasus Havayolları olarak kurulduÄŸumuz günden beri kuralları bire bir ÅŸekilde uymakta ve faaliyetlerimizi gerçekleÅŸtirmekteyiz. Ä°ÅŸe alım sürecinden bagaj sevkine kadar geçen tüm yolculuÄŸu kapsamaktadır. Ve tüm bu süreç Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü'müzün yayınladığı kanun, yönetmelik ve regülasyonlar doÄŸrultusunda yapılmaktadır.

Åžirketimizin yıllık bazdaki skorları Avrupa BirliÄŸi standartlarından yüksektir. Tüm pilotlarımız risk almamaları, risk görüyorsa pas geçmeleri, gerektiÄŸinde yedek meydana devretmek için teÅŸvik edilmektedir. Bu uygulamalarımız sözde deÄŸildir, Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸümüz tarafından her yıl denetlenmektedir. Uçaklarımız 5.3 yaÅŸ ortalamasıyla teknik ortalaması yüksek, genç uçaklardır. Ve bu uçaklarımızın bakımları regülasyonlarla uyum içinde takip edilir. Bu tür olaylar birçok faktörün bir araya gelmesinden oluÅŸmaktadır. Kaza araÅŸtırma sürecinde çıkacak her türlü geliÅŸtirme ve iyileÅŸtirmeyi yerine getireceÄŸimizi peÅŸinen taahhüt ederiz. Kimsenin bu noktada ÅŸüphesinin olmaması gerekmektedir.

"BURAYA GELMEK, BURADA KONUÅžMAK HÄ°Ç KOLAY DEĞİL"

Buraya gelmek hiç kolay deÄŸil. Özellikle can kaybının, hasarların, yaralanmaların olduÄŸu bir noktada çıkıp konuÅŸmak hiç kolay deÄŸil. Ama bundan sonraki ana iÅŸimiz bu yaraları sarmak için bize düÅŸen ne görev varsa yapmaktır. Ekiplerimiz sürekli vefat eden ailelerimizin, hastanedeki yaralılarımızı kontrol etmektedir ve 24 saat mantığıyla çalışmaktadır. Süreç ilerledikçe, gelen bilgiler bizlere de iletilecek ve sizlerle de resmi sitelerden paylaşılacaktır. Ben bu süreçte bize destek olan tüm kamu kuruluÅŸlarına, kaymakamlarımıza, belediye baÅŸkanlarımıza, tüm alan yetkililerimize, ulaÅŸtırma bakanlığımıza teÅŸekkür ediyoruz.

Sizlerden de istirhamımız vardır. Bu yaraları ne kadar hızlı sararsak giden canları yerine getirmek mümkün deÄŸil ama en azından kalanların acısını hafifletmek elimizde. Biz de bu açıdan elimizden geleni yapmayı kendimize görev olarak edindik. Gelip bu acılı günümüzde mesajlarımızı iletmemize yardımcı olduÄŸunuz için ben ÅŸahsım ve ÅŸirketim adına çok teÅŸekkür ederim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER