Gündem

UNESCO koruması altındaki Macahel’de kar kalınlığı 3 metreyi buldu

UNESCO koruması altındaki Macahel’de kar kalınlığı 3 metreyi buldu
28-01-2020 14:22

Artvin’in bin 900 rakımda Camili bölgesinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanında 3 metreyi bulan kar kalınlığı bölge halkının gelir kaynağı haline geldi.


Artvin’de UNESCO’nun koruması altındaki Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı Camili (Macahel), doÄŸal yaÅŸlı ormanları, endemik bitkileri, tarihi camileri, saf Kafkas arısı ve kendine özgü kültürünün yanı sıra el deÄŸmemiÅŸ yaylalarıyla büyülüyor. Borçka ilçesindeki Gürcistan sınırında bulunan bin 900 rakımlı Camili (Macahel) bölgesinde kar kalınlığı 3 metreyi buldu. 6 köyün bulunduÄŸu ve ulaşımı oldukça zor olan bölgenin kış ÅŸartları da ağır geçiyor. Önceki yıllarda Camili geçidine yaÄŸan yoÄŸun kar yağışı nedeniyle bölge yılın 6 ayı ulaşıma açık, diÄŸer 6 ay ise kar nedeniyle ulaşıma kapalı oluyordu. Kara yolları, bölgedeki yolun sürekli açık olması için ihale açtı. Yöre halkından Osman, Mikail Önder kardeÅŸler ve Kenan Kahya ihaleyi kazanarak çalışmalara baÅŸladı. Bölgeyi iyi bilen üç arkadaÅŸ, 42 kilometrelik yolu kış boyunca açık tutuyor. 3 arkadaÅŸ, yoÄŸun kar yağışı sonrası 3 iÅŸ makinesi ve acil durumlar için bir adet kar motoruyla bölge halkına önemli hizmet veriyor.
Yolda kalan araçlara çekici hizmeti verip, mahsur kalanları iÅŸ makineleriyle kurtaran 3 arkadaÅŸtan Kenan Kahya, “YaÄŸan karla hayat durma noktasına geliyor. Burada hayat zorlaşıyor. Bizde bu olumsuz koÅŸullarda gece gündüz kar nedeniyle kapanan yolu açmaya çalışıyoruz. YaÄŸan kar sonrası çığ tehlikesi nedeniyle çalışmalarımızı zorlasa da kısa sürede yolu ulaşıma açmayı baÅŸarıyoruz. Tüm kar çilesine raÄŸmen Macahel tüneli projesinin hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER