Gündem

Uzmanlar kış ayında çıkabilecek yangınlara karşı uyardı

Ülkemizde kış aylarının soğuk geçmesinden dolayı ısınma ihtiyacımızı karşılamak adına birçok alternatif ısınma yollarına başvuruyoruz. Bu başvurduğumuz yollar ise bazen çok acı tablolar yaşanmaya davetiye çıkarabiliyor.

Uzmanlar kış ayında çıkabilecek yangınlara karşı uyardı
02-12-2016 13:43

Üsküdar Üniversitesi Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyelerinde A Sınıfı Ä°SG Uzmanı, ÖÄŸr. Gör. Turabi KARADAÄž konu ile ilgili olarak; “Ülkemizde binaların yangından korunmasına dair bir yönetmelik var. Bu yönetmelik net ve açıktır. Yangın riski taşıyan tüm yapılarda ayrı ayrı belirtmesine raÄŸmen uygulamada aksaklıklar yaÅŸanıyor. Ülke olarak çok güzel bir iÅŸ güvenliÄŸi Kanunumuz var, fakat bunun yanında iÅŸletmeler ve kurumların yöneticileri sürdürülebilir iÅŸ güvenliÄŸini tesis etmede eksik kalıyor. Yani sistemi kuruyor, fakat belirli bir zamanda sonra sadece kurulmakla kalıyor. Adana’daki yurt yangını misali… Kuvvetle muhtemel binanın yangın merdiveni ilk kurulduÄŸunda dışarıya acil çıkış kapısı açık bırakılmıştır, fakat belli bir zaman sonra burada bir ÅŸey olmaz mantığı ile hareket edilerek, öÄŸrencilerin akÅŸamları dışarıya gizliden çıkmasını ya da hırsızlığa karşı önlem almak adına bu yangın merdiveni kilitlenmiÅŸ olma ihtimali çok yüksektir.

Yönetmelik gereÄŸi hangi tesisin hangi binanın hangi önlemleri alacağı açık ve net olarak belirtilmiÅŸtir.Yangının çıktığı yurt binasında elektrik kontağında yangın çıktığı belirtiliyor. Fakat eÄŸer bu yurt binasında elektrik tesisatında kaçak akım rolesi olmuÅŸ olsaydı bu yangın çıkmazdı. Kaçak akım rolesi herhangi bir elektrik kaçağı ya da elektriÄŸe dışarıdan bir temas olduÄŸu an sistem direk devre dışı bırakır. Bunu tüm meslek taÅŸlarım iyi bilirler.

Binaların yangında korunmasına yönelik yönetmelikte, ahÅŸap binaların nasıl yapılacağını da açıkça belirtmiÅŸ olan maddeler var. Yangının çıktığı bina yarı ahÅŸap bir bina olarak belirtiliyor. AhÅŸap elemanların yangın mukavemet hesapları yanma hızına dayandırılır. Yanma hızı 0.6 ilâ 0.8 mm/dak kabul edilip; ahÅŸap elemanın bu ÅŸekilde azalan en kesitiyle ve güvenlik katsayısı 1.00'e eÅŸit alınarak, üzerine gelen gerçek yükü taşıyabildiÄŸi süre yangın mukavemet süresi kabul edilir. En az 19 cm kalınlığında kagir taşıyıcı duvar, kemer, tonoz ve kubbeler, diÄŸer yönetmelik ve standartlara uygun inÅŸa edilmiÅŸ olmaları gerekir.

Duvarlarda iç kaplamalar ile içte uygulanacak ısı ve ses yalıtımları; en az normal alevlenici, yüksek binalarda ve kapasitesi 100 kiÅŸiden fazla olan sinema, tiyatro, konferans ve düÄŸün salonu gibi yerlerde ise en az zor alevlenici malzemeden yapılmalıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

12 – 15 Ocak 2017 tarihleri arasında Ä°stanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleÅŸecek Ä°skele Kalıp Fuarı kapsamında düzenlenecek ‘Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Zirvesi’nde de konunun altını önemle çizeceÄŸini belirten KaradaÄŸ;“Sektörün, ilgili kiÅŸilerin ve özellikle meslektaÅŸlarımın Demos Fuarcılık organizasyonunda düzenlenecek Zirve’ye mutlaka katılmalarını arzu ederim. Sektör açıklarını, hatalarımızı ve nasıl telafi edeceÄŸimizi birlikte bulabiliriz. Bizler konunun üzerine düÅŸmeli, elimizden gelen desteÄŸi vermeliyiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER