Gündem

Yavrularını büyüten tepeli pelikanlar havadan görüntülendi

Manyas Kuş Cenneti, dünyada nesli tehlike altında olan tepeli pelikanlara üreme döneminde ev sahipliği yapıyor. Yavrularını büyüten tepeli pelikanlar havadan da görüntülendi.

Yavrularını büyüten tepeli pelikanlar havadan görüntülendi
29-06-2019 13:05

24 bin hektarlık Manyas Gölü üzerindeki 64 hektarlık arazide 266 kayıtlı tür olmak üzere binlerce kuÅŸa ev sahipliÄŸi yapan KuÅŸ Cenneti Milli Parkı, 70 farklı kuÅŸ türünün ürediÄŸi önemli merkezlerden birisi. KuÅŸların daha rahat üremeleri için Manyas Gölü üzerine kurulan platformlarda 32-34 gün arasında kuluçkaya yatan tepeli pelikanlar, yavrularını kanatlandırdıktan sonra bölgeden ayrılıyor. Åžu anda 464 tepeli pelikan Manyas KuÅŸ Cenneti’nde misafirlik ederken, toplam 5 bin 300 kuÅŸ da gölde barınıyor.
Manyas KuÅŸ Cenneti’nde görevli biyolog Kader Güleç, tepeli pelikanların aralık ayının yuva yapma, eÅŸ bulma dönemi olduÄŸunu dile getirdi. GeçtiÄŸimiz yıllarda ÅŸubat ayında dahi tepeli pelikanların yavrularının yumurtadan çıktığına dikkat çeken Güleç, yavruların kanatlandıktan sonra temmuz- aÄŸustos ayında ayrıldığını söyledi. Gediz Deltası, Manyas Gölü ve Karina Dalyanı’ndan olmak üzere 6 pelikana uydu vericisi takılarak göç yollarının da takip edildiÄŸini belirten Güleç, kuÅŸların Yunanistan ve çevresini gezdiklerinin belirlendiÄŸini vurguladı.
2019 yılı Manyas KuÅŸ Cenneti’ne giriÅŸ ücretleri yetiÅŸkin için 7 TL, öÄŸrenci fiyatı 3,5 TL olarak belirlendi. KuÅŸ gözlem kulesinde dürbünle kuÅŸları gözlemleyebilen vatandaÅŸlar burasının görülmeye deÄŸer bir yer olduÄŸunu ifade ettiler.
(Samet DoÄŸru - UÄŸur UslubaÅŸ/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER