Gündem

YÖK, Şehir Üniversitesi’nin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verdi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verdi.

YÖK, Şehir Üniversitesi’nin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verdi
19-12-2019 23:21

YükseköÄŸretim Kurulundan yapılan açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 2010-2011 akademik yılında eÄŸitim öÄŸretime baÅŸlayan Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi’nin son günlerde yaÅŸadığı mali sorunlarla yoÄŸun bir ÅŸekilde gündemde yer aldığı belirtildi. Açıklamada, “Türkiye Halk Bankası A.Åž, 24.07.2019 tarihli ve 1887 sayılı yazısıyla, Ä°stanbul Åžehir Üniversitesinin 2014 yılından itibaren kendisine ÖzelleÅŸtirme Yüksek Kurulu tarafından bedelsiz devredilen bir taşınmazı teminat göstermek suretiyle kredi kullanmaya baÅŸladığı; teminat konusu taşınmazın devrine iliÅŸkin iÅŸlemin iptali için açılan dava sonucunda, Danıştay 13. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiÄŸi; tahsis etmiÅŸ olduÄŸu kredilerin teminatsız kalma riskiyle karşı karşıya kalındığı bildirilerek alacaklarının tahsili için gerekli iÅŸlemleri baÅŸlatmış olmaları dolayısıyla eÄŸitim öÄŸretim faaliyetinin aksamaması, olası öÄŸrenci maÄŸduriyetlerinin önüne geçilmesi için durumun mevzuattan kaynaklanan yetki çerçevesinde deÄŸerlendirilmesi talebi YükseköÄŸretim Kuruluna iletilmiÅŸtir.
YükseköÄŸretim Kurulu olarak 07.08.2019 tarihinde Ä°stanbul Åžehir Üniversitesine gönderilen yazıyla Üniversitedeki eÄŸitim öÄŸretimin bu durum dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamaların BaÅŸkanlığımıza bildirilmesi talep edilmiÅŸtir. Bu süreçte Ä°stanbul Åžehir Üniversitesinin banka hesaplarına 11.10.2019 tarihinde Ä°stanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 Sayılı Kararıyla haciz konmuÅŸtur. Gelinen bu noktada Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi yetkililerinin Banka yetkilileriyle yürüttüÄŸü borcun yapılandırılmasına yönelik görüÅŸmeler bir uzlaÅŸma ile sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır” denildi.
“BilindiÄŸi gibi vakıf üniversitelerinin bankalardan kredi kullanması, üniversiteler ve bankalar arasındaki özel hukuk iliÅŸkisi olup, YükseköÄŸretim Kurulunun onayına baÄŸlı deÄŸildir” denilen açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:
“Vakıf üniversitelerinin varlıklarını aÅŸacak, mali yapılarını olumsuz etkileyecek derecede borçlanmaları ihtimali öngörülmediÄŸinden yürürlükteki mevzuatımızda buna iliÅŸkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla konunun, bir vakıf üniversitesi özelinde deÄŸil, sisteme ait bir sorun olarak deÄŸerlendirilmesi doÄŸru olacaktır. YükseköÄŸretim Kurulunun muhtemel sorunların önüne geçebilmek için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduÄŸuna dair defaatle dile getirdiÄŸi tespitlerin de ne denli önemli olduÄŸu açıkça görülmektedir. 2 Aralık 2019 tarihinde Ä°stanbul Åžehir Üniversitesine gönderilen yazıyla eÄŸitim öÄŸretimin yaÅŸanan mali sıkıntı dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamaların YükseköÄŸretim Kuruluna bildirilmesi yeniden talep edilmiÅŸtir. Nihayet 11.12.2019 tarihinde gönderilen en son yazıyla da;
1. Üniversitede görev yapmakta olan akademik ve idari personelin özlük haklarının ödenip ödenmediÄŸi
2. ÖÄŸrencilere ödenen burslar ve/veya uluslararası deÄŸiÅŸim programları kapsamında yapılması gereken ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediÄŸi
3. Üniversitenin eÄŸitim öÄŸretim faaliyetleri açısından gerekli olan alt yapı (internet, elektrik, su, doÄŸalgaz gibi) imkânlarına iliÅŸkin ödemelerde aksama olup olmadığı, hususlarında açıklama talebinde bulunulmuÅŸtur.”

"MEVCUT DURUMUN DEVAMI HALÄ°NDE EĞİTÄ°M-ÖÄžRETÄ°MÄ°N AKSAMASININ KAÇINILMAZ OLDUÄžU BÄ°LDÄ°RÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R”
Açıklamada, “Konuya iliÅŸkin olarak Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi RektörlüÄŸünün 12.12.2019 tarih ve E.882 sayılı yazısında; Üniversitelerinde çalışmakta olan akademik ve idari personelin Ekim ve Kasım ayı maaÅŸlarının ödenemediÄŸi, en düÅŸük ücret alan personellerden baÅŸlanarak ancak cüzi bir ödeme yapılabildiÄŸi; burslu öÄŸrencilerin Kasım ayı burslarının yatırılamadığı, Aralık ayında da burs ödemesi yapılamayacağı; Üniversitenin eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetleri açısından gerekli olan alt yapı imkanlarına iliÅŸkin ödemelerde aksamalar oluÅŸtuÄŸu, bu baÄŸlamda elektrik, su, doÄŸalgaz ve internet faturalarının ödenemediÄŸi; ayrıca ödeme tarihleri geçen borçlar nedeniyle fiili haciz iÅŸlemlerinin baÅŸlatıldığı; mevcut durumun devamı halinde eÄŸitim-öÄŸretimin aksamasının kaçınılmaz olduÄŸu bildirilmiÅŸtir” ifadeleri kullanıldı.

"MARMARA ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°NE DEVRÄ°NE KARAR VERÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R"
YükseköÄŸretim Kurulunun, bütün bu süreç içerisinde herhangi bir gecikmeye yol açmadan üniversitenin yetkilileriyle iletiÅŸime geçtiÄŸi, yaÅŸanan sorunlara çözüm olabilecek bütün imkanları ve yolları kullanmaları beklentisini kendilerine birçok kez ilettiÄŸi belirtilen açıklamada, “Aradan geçen sürede sorunun çözümü baÄŸlamında beklentiler ne yazık ki gerçekleÅŸmemiÅŸtir. Üniversite RektörlüÄŸünden alınan bilgiler ışığında Üniversitenin içinde bulunduÄŸu durum, Denetleme Kurulunun 17.12.2019 tarihli inceleme raporu ve 18.12.2019 tarihli kararı birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde;
Üniversitenin mevcut mali durumunun eÄŸitim öÄŸretim faaliyetini sürdürülemeyecek hale getirdiÄŸi; öÄŸrencilerin, akademik ve idari personelin maÄŸduriyetini büyüteceÄŸi ve eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerinin aksamasının artık kaçınılmaz hale geldiÄŸi anlaşıldığından Vakıf YükseköÄŸretim Kurumları YönetmeliÄŸinin 25/d-3 maddesi uyarınca Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi’nin “Faaliyet Ä°zninin Geçici Olarak Durdurulması”na ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verilmiÅŸtir.
Bilinmelidir ki, eÄŸitim öÄŸretimi devam eden öÄŸrencilerimiz önceliÄŸimizdir. ÖÄŸrencilerimizin herhangi bir maÄŸduriyet yaÅŸamaması hususunda azami dikkat ve hassasiyetin gösterileceÄŸini, Marmara Üniversitemizin de YükseköÄŸretim Kurulunun bu dikkat ve hassasiyetine sahip çıkacağını baÅŸta öÄŸrencilerimiz olmak üzere kamuoyuna saygı ile duyururuz” denildi.
(Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER