Sağlık

’’Şeker ameliyatlarındaki başarı oranı çok yüksek’’

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, tip 2 şeker hastalığının ameliyatla tedavi edilebileceğini söyleyerek şeker hastalığı ameliyatlardaki başarı oranının yüzde 85-90 arasında olduğunu aktardı.

’’Şeker ameliyatlarındaki başarı oranı çok yüksek’’
30-03-2018 14:42

Dr. Kerim Güzel, ameliyatların baÅŸarı oranı, kimlere ameliyat yapılacağı, nasıl merkezlerde ameliyatın gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini ve ameliyatta dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Güzel, ameliyatın kapalı ÅŸekilde yapıldığı söyledi. Ayrıca, ÅŸeker ameliyatı olan Soner Çetinkale (52) ve obetize ameliyatı olan Gülay Çetinkale (49) çifti saÄŸlık durumları hakkında bilgi verdi. Yine ÅŸeker ameliyatı olan Aynur NeÅŸe Ünal (51) ise ameliyat sonrası saÄŸlığına kavuÅŸtuÄŸunu belirtti. Son zamanlarda ÅŸeker hastalığı cerrahi tedavisinin çok popüler ve çok sık yapılan uygulamalar arasında yer almadığını vurgulayan Op. Dr. Güzel, ’’Mevcut tedavilerle kontrol altına alınamayan ÅŸeker, metabolik cerrahi ameliyatları yani ÅŸeker hastalığının cerrahi tedavisi için yapılan ameliyatlarla hem etkin kilo kaybı ve kilo kontrolü saÄŸlanırken, diÄŸer taraftan etkin kan ÅŸekeri kontrolü saÄŸlanabilmekte. Bu ameliyatlardaki baÅŸarı oranı yüzde 85-90’dır. Azımsanmayacak kadar önemli baÅŸarılar saÄŸlamaktadır’’ dedi.

’’HASTANIN Ä°NSÜLÄ°N KULLANIP KULLANMAMASI BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N ANLAM Ä°FADE ETMÄ°YOR’’

Her ÅŸeker hastasına bu ameliyatın yapılmayacağına dikkat çeken Op. Dr. Güzel, ’’Öncelikle tip 2 ÅŸeker hastası olacak. Tip 2 ÅŸeker hastası olsa bile hala pankreasta insülin üreten hücrelerin var olduÄŸu bir hasta olmuÅŸ olacak. DoÄŸuÅŸtan var olan yani tip 1 ÅŸeker hastası dediÄŸimiz ya da tip 1 ÅŸeker hastasının eriÅŸkin forumları var, onlarda bu ameliyatın hiçbir faydası olmayacaktır. Bizim bu ameliyatta yapmak istediÄŸimiz durum; kiÅŸinin ürettiÄŸi insülini daha efektif daha kontrollü ÅŸekilde kullanımını saÄŸlamaktır. Tip 1 ÅŸeker hastalarında insülin üretim gücü olmadığı için bu ameliyattan fayda görmeyeceklerdir. Tip 2 ÅŸeker hastaları bu ameliyattan fayda görecek hastalardır. Hastanın insülin kullanıp kullanmamasından ziyade ameliyat yapacağımız hastada insülin üretme kapasitesi nedir? Yani rezerv depoları var mıdır? Onu ortaya koymak. Onu ortaya koyduktan sonra ameliyata karar veriyoruz. Hastanın insülin kullanıp kullanmaması bizim için anlam ifade etmiyor. Önemli olan depoların durumudur’’ açıklamasında bulundu.
Ameliyatın risk durumunu deÄŸerlendiren Op. Dr. Güzel, ’’Ameliyat kelimesi risk teÅŸkil eder. Sıfır riskli ameliyatlar deÄŸildir. Çok abartıldığı kadar komplike iÅŸlemler de deÄŸildirler. Standart mide-bağırsak tedavisinde görülebilecek problemlerin aynısın görülebilme ihtimali vardır. Yani ani ölüm oranları binde 3’ün altındadır. Bu ameliyatın güvenli ellerde, güvenli merkezlerde çok düÅŸük problem ve sorun olasılığıyla çok baÅŸarılı ÅŸekilde yapılabilir. Önemli olan doÄŸru hasta, doÄŸru merkez ve doÄŸru hekim seçilmesidir. Bunlara dikkat edilirse bu durum sorunsuz ÅŸekilde atlatılabilinir’’ diye konuÅŸtu.

’’ÅžEKER HASTALIÄžIYLA YAÅžAMAYA MAHKUM DEĞİLSÄ°NÄ°Z’’

Ameliyatın nasıl gerçekleÅŸtiÄŸi hakkında bilgi veren Op. Dr. Güzel, ’’Ameliyat kapalı yapılıyor yani açık cerrahi ÅŸeklinde yapılmıyor. Vücuda 4-5 tane küçük delikler açılıyor ve kamera yardımıyla yapılıyor. O yüzden hastanın sosyal yaÅŸama dönmesi çok rahat oluyor. Çok fazla ağır ameliyatlar olmuyor. Neticede hasta dikkat etmesi gerekiyor. Ameliyat geçirdiÄŸi zaman yara yerlerinin iyileÅŸmesi gerekiyor. Bu dönemde doktoruyla temasını kesmeyip yemesini ve diyetini ona göre ayarlaması gerekiyor. Hastayı taburcu etsek dahi kontrolümüzün dışına çıkmıyor. Metabolik cerrahi ameliyatlarıyla ilgili bizim iki tane sloganımız var; ’Daha Özgür, SaÄŸlıklı ve Mutlu Bir YaÅŸam için Metabolik Cerrahi ile Tanışın’, ’Bizimle Bir Yolu Daha Var’ ÅŸeklinde. Yani ÅŸeker hastalığıyla yaÅŸamaya mahkum deÄŸilsiniz. Åžeker hastalığını mevcut tedaviler ile kontrol altına alınamadığında cerrahi doÄŸru seçenektir’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

12 YILDIR ÅžEKER HASTASIYDI AMELÄ°YATLA SAÄžLIÄžINA KAVUÅžTU

12 yıldır ÅŸeker hastası olan ve ÅŸeker ameliyatı olan Soner Çetinkale, ’’12 senedir ÅŸeker hastasıydım. 15 ay önce ameliyat oldum. Åžuanda ÅŸeker rahatsızlığından kurtuldum. AraÅŸtırmalarım sonucunda bu ameliyatın Samsun’da yapıldığını öÄŸrendim. Åžeker rahatsızlığında kurtulmak için karar verdim, son çare olarak hocamızın eline teslim oldum. 15 aydır ÅŸeker olarak vücudumda ÅŸeker olarak bir ÅŸey kalmadı. Kendimi dengeleyip ÅŸeker rahatsızlığından kurtulmuÅŸ hissediyorum’’ dedi.

’’KÄ°LO VERMEYE BAÅžLAYINCA NEFES ALIÅžIM DÜZELDÄ°’’

Obezite ameliyatı olan Gülay Çetinkale, ’’Kilo veremiyordum, insülin direnci vardı. EÅŸim ameliyat oldu 15 ay önce. Bizde Kerim bey ile konuÅŸtuk. En doÄŸru çözümün bunun olacağına karar verdik, 20 gün önce ameliyat oldum. Åžu anda çok iyiyim, kilo vermeye baÅŸladım. Kilo vermeye baÅŸlayınca nefes alışım düzeldi. YürüyüÅŸlerim düzeldi, dizlerimde problem yoktu. Kilodan dolayı çarpıntılarım vardı, onlar geçti. Åžu anda çok rahatım ve çok mutluyum. Ä°laçlarla ve diyetle çözüm bulamıyorsanız en güzel yöntem cerrahi diyorum. Güvendikleri hekime giderek sonuca ulaÅŸabilirler’’ ifadelerini kullandı. Bir diÄŸer ÅŸeker ameliyatı olan Aynur NeÅŸe Ünal ise ’’Ameliyat olalı 3 ay oldu. Tokluk ÅŸekerim 250-300 civarında gezerken, açılık ÅŸekerim 150-170 arasında geziyordu. Åžuanda açıklık ve tokluk ÅŸekerim 100 civarında geziyor. Gayet güzel ve hiçbir sıkıntım yok. BaÅŸarılı bir ameliyat olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Ä°yim, mutluyum ve saÄŸlıklıyım. Önce daha çabuk yoruluyordum. Daha doÄŸrusu enerji kısıtlığı ve kilo sorunumuz vardı. Åžeker normale girdikçe kilo kaybımızda oluyor. Enerjimiz de yerine geliyor. Tiroit hastasıydım, o hormonlarım da düzene girdi. Ä°laçlarımı da daha düÅŸük dozda kullanıyorum’’ dedi.
(Adem Gürer - Ä°smail ÇoÅŸkun/Ä°HA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER