USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bembeyaz bir düş: Kartepe

26-12-2017

Kartepe ilçesi, İzmit Samanlı Dağları'nın ve Kocaeli Platosu yüksekliklerinin arasında kalır. Kartepe ilçesinin bulunduğu coğrafya, tarih boyunca Asya ile Avrupa arasında göç yollarının, ticaret yollarının, İpek yolu, askeri ve hac yollarının üzerinde çok önemli bir geçit yeri olarak kullanılmış.

İlçe, coğrafi konumu itibariyle Kocaeli ilinin doğu kısmında İzmit ilçesi ile Sapanca Gölü arasında bulunmakta. Yaz aylarında kongre ve seminer merkezi konumunda oluşu, ayrıca golf, kampçılık, binicilik, bisiklet, su kayağı ve trekking gibi sporların yapılabilir olması daha da cazip hale gelmemiş. Kış aylarında ise şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler ve kayak tutkunları için çok önemli bir adres.

Kocaeli sınırları içerisinde, Maşukiye'ye 16 kilometre mesafede bulunan Kartepe İlçesi, yaklaşık 3.5 milyon metre karelik bir kış turizmi ve doğa yürüyüşü (trekking) alanı.  Asırlık ağaçlarla bezenmiş bu doğa harikasında, kulağınıza gelen su sesleriyle etrafınızdaki şelale ve dereleri keşfedebilir, bir anda kendinizi beyazın ya da yeşilin içine saklanmış bulabilirsiniz.

Samanlı Dağı eteklerindeki yayla ve uygun doğal ortamlarda, başta izciler olmak üzere çeşitli dernek ve kuruluşlar yaz kampları düzenlenmekte.

Maşukiye'den başlayan, 17 kilometre uzunluğundaki orman yolunu takip ederek yapılacak yolculuk misafirleri bu düşler ülkesine taşıyacak. Kıvrımlı bir orman yolu içinde tabelaların her an geyik çıkabileceğini hatırlatması da, bu düş aleminin bir işareti. Bariyerlerle çevrili, ışıklandırılmış ve genişletilmiş asfalt yoldan geçildikten sonra doğanın o muhteşem güzelliği içinde kaybolmaya gelir sıra...

Marmara Bölgesi'nin Uludağ'dan sonra en çok ziyaretçi çeken kış turizm merkezi olan Kartepe ilçesi, kış turizminin yanı sıra çevresindeki yaylaları, kanyoları ve Maşukiye'deki şifalı suyu ile adeta bir cenneti andırmakta. Aynı zamanda Maşukiye'de orman içerisinden doğan derecenin oluşturduğu çağlayanların çevresinde piknik alanları ve alabalık restoranları bulunmakta.

 Aralık ayında başlayıp şubat sonuna kadar devam eden kayak sezonu, 80 - 200 cm arasında değişiklik gösteren kar kalınlığı, amatör ve profesyoneller için ayrı ayrı düzenlenmiş 12 pist, 3 telesiyej, 1 teleski, kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz ve ders alabileceğiniz kayak hocaları ile kayak tutkunlarını beklemektedir. Üstelik,  kar yağmamasına karşı suni kar yağdırma sistemi bulunan Kartepe'de pistlerin uzunluğu 400 - 3500 metre arasında değişmekte.

Aynı gün içerisinde dört mevsimin bir arada yaşanabildiği ender yerlerden olan Kartepe. Halk geçimini tarım, hayvancılık, sanayi, orman ürünleri ve turizmden sağlamakta.

Yakınlığından dolayı özellikle İstanbullu tatilcilerin dört mevsim tercih ettikleri Kartepe, kışları Türkiye'nin dört bir yanından gelen kayak tutkunlarının, yazları ise yayla aşıkları nın uğrak yeri ve çevresi de görülmeye değer.

Maşukiye ve Kartepe arasındaki yolda bulunan çiçek üretim seralarından evinizi ve bahçenizi güzelleştirecek çiçeklerden, eşe dosta hediyelik eşya dükkanlarından ahşaptan ve sazdan yapılmış objelerden, kiremit kaplardan veya yöre halkının elleriyle toplayıp taze taze sattıkları meyvelerden, mantarlardan, tereyağı, peynir, tarhana ve eriştelerden satın alabilirsiniz.

Kartepe'nin damar tıkanıklığına iyi geldiği söylenen tertemiz havası ve o muhteşem manzarası karşısında kim yürüyüşe hayır diyebilir?

 Ucu bucağı olmayan bir beyazlıkta kaybolup, bulutların üzerine çıkmak, bembeyaz bir düşü gerçekten yaşamak ve yaşatmak istiyorsanız  Kartepe sizleri bekliyor.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?