USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rodop Dağlarındaki Beyaz Cennet…

13-01-2018

Pamporovo, Rodop Dağları‘nın ortasında Snejanka tepesinin eteklerinde yer alan, doğasıyla insanı büyüleyen harika bir belde. Pamporovo’nun iklimi büyüleyici, çünkü yerde kar olmasına rağmen hava güneşli olduğu için pek üşümüyorsunuz. Burada kış uzun, fakat yumuşak geçiyor. En güzel yanı da çığ tehlikesi ve güçlü kasırga  rüzğarları olmadığı için kendinizi güvende hissediyorsunuz.

El değmemiş doğası, nefesinizi kesen manzaralarıyla Rodop Dağları’nın her noktasını da eşsiz kareler çekebilirsiniz. Bu bölgedeki eksi iyonizasyon derecesi yüksek. Bu nedenle solunum sistemi hastalıkları, sinir sistemi ve metabolizma hastalıklarının rehabilitasyonu için tatil beldesi çok ilgi görmekte.

Pamporovo Kompleksi’nın çok eski bir tarihi varmış aslında. 20. yy’ın başlarından beri burada kış sporları yapılıyormuş. Pamporova’daki pistler farklı zorluk derecesinden oluşuyor. Acemi kayakçılar için kolay yeşil pistleri, orta seviyedekiler kırmızı pistleri, profesyoneller ise zor siyah pistleri kullanıyor. Fun Park da ekstrem kayakçılar ve snowboardcular arasında popüler durumda. Toplam  pist uzunluğu ise 37 kilometre civarında.

KIŞ SPORLARI MERKEZİ

Pamporovo’da bir kaç ana ski merkezi var. Buradan tepeye çıkabiliyorsunuz. Snejanka tepesine çıkmak için başlangıç noktaları şunlar; Avtogara No 1 Ski Merkezi, Malina No 2 Ski Merkezi, Studenets Merkezi, Smolyen Gölleri ve Stoykite. Pistler hakkında söylenecek bir diğer önemli nokta ise, yapay kar makinaları sayesinde en iyi kar örtüsü ve kış sporları yapılması için harika koşullar sağlanıyor. Modern teleferik tesisleri sayesinde sırada beklemeden gideceğiniz alana hızlıca gidiyorsunuz. Burada yaşadığımız en güzel deneyim teleferik yolculuğuydu. Manzara büyüleyici ve yolculuk heyecan vericiydi.

Buraya gelirken yanınızda kayak malzemeleri almanıza hiç gerek yok. Çok iyi markaların ürünlerini Türkiye’ye kıyasla neredeyse yarı fiyatına kiralayabilirsiniz. Tüm bunların dışında her seviyede kayak eğitimi alabileceğiniz güler yüzlü ve işinde uzman harika hocalar var. Hatta Türkçe eğitim almanız da mümkün. Herhangi bir aksilik durumunda kendinizi emanet edebileceğiniz sağlık ekibi ise her noktada mevcut.

MÜTHİŞ TESİSLER

Otel çeşitliliği fazla, ancak dağ otelleri olması sebep odaları biraz küçük. Türkiye’deki otellerin kalitesini burada aramamak gerekir. Gerçi yaşayacağınız muhteşem deneyimler, karşılaşacağınız doğa üstü yerler sayesinde tesis hizmetini düşünmezsiniz bile. Otelleri şu şekilde sıralayabiliriz. Otel Orlovetz, Butik Villası Arfa, Otel Perelik, Alkoçlar Grand Murgavets, Spa Otel Orfey, Otel Dafovska, Oteli Snejanka, Otel Prespa, Suite Otel Sream Ressort, Complex The Castle, Spa Oteli Mursalitsa, Apart Hotel Forest Nuk. Benim önerim Alkoçlar Grand Murgavets. Çalışanlar güler yüzlü, yemekler fena sayılmaz. Küçük ama sevimli bir casinosu da var. Eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Kayak pistleri otelleri birazcık uzak. Bu nedenle her otelin sabah 8:30-10:00 arası gidiş, 15:00 sonrası dönüş servisleri bulunmaktadır. Arada gelmek istersem ne yapacağım? diyorsanız, taksileri kullanabilirsiniz. Taksiler gözünüzü korkutmasın, pazarlık payları var her zaman. 11-12 Leva ile otelinize dönebilirsiniz.

DAMAK TADINA HİTAP EDEN YİYECEKLER

Burada yemekler biraz tanıdık aslında. Tabi kendilerine has Bulgar yemekleri var. Farklı mekanlar keşfetmek isterseniz klasik restoranlar, Bulgar meyhaneleri ve İtalyan restoranı var. Restoran Gloria Mar ve Beyaz Ev lezzetli yemekler tadacağınız lüks restoranlar. Alkoçlar Grand Murgavets‘in A La Carte Restoranını da tavsiye ederim. Akşam yemeğinde taverna müziği eşliğinde kuzu çevirmeyi mutlaka deneyin. Buradaki eğlence sona erince, Irish Pub‘da canlı müzik eğlencesine katılabilir, gece kulübünde dans edebilirsiniz.

Sömestr tatilini farklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız bu  “Beyaz Cennet”i mutlaka ziyaret edin. Güzel doğası ve havasıyla Pamporovo sizleri bekliyor…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?