USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İda’dan Ege’ye…

25-07-2018

Edremit, milattan önce 1443 yılında Adramytteion adıyla bilinen bir antik kentti. O zamanlarda oldukça önemli bir noktada bulunan Edremit, sık sık baskınlara uğrayıp, harap bir hale gelmiş. O dönemde Lidya kralının kardeşi tarafından yenilen yaptırılan şehre yine kardeşi olan Adramys'in ismi verilmişti. Şehrin bugünkü adı da buradan geliyor.

Antandros Antik Kenti, İda Dağı eteğinde bulunan oldukça eski bir antik şehir. Geçmişten günümüze kadar gelen kalıntıların bulunduğu Antandros Antik Kenti, açıkhava müzesi özelliği de taşıyor. Antandros Antik Kenti Edremit'in Altınoluk Mahallesi'ne 2 km uzaklıkta. Tarihi Troia Savaşı'nın öncesine dayanan bu antik kent görenleri hayrete düşürüyor.

Pek çok efsaneye ev sahipliği yapan Kaz Dağı bir diğer adı ile İda Dağı, Edremit için oldukça önemli doğal güzelliklerden bir tanesi. Ker köşesinde farklı bir doğal güzellik sunan İda kendini ziyaretçilerine hayran bırakıyor. Üstelik dünyadaki ilk güzellik yarışması da İda Dağı'nda yapılmış.

Birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapan ilçe de en önemli yapılardan biri 1231 yılında yapılmış olan Kurşunlu Cami de Edremit için oldukça önemli ve güzel yapılardan. Caminin yanında camiyi yaptıran Selçuklu komutanı Yusuf Sinan'ın türbesi de bulunuyor. Aynı zamanda bu türbede Balıkesir ve çevresinde bulunan en eski kitabe var.

Edremit'in tarihine ve kültürüne dair pek çok önemli eserin sergilendiği Ayşe Sıdıka Erke Edremit Etnografya Müzesi'ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Özellikle müzede 18. ve 19. yüzyıl Edremit evlerine ve Edremit ev hayatına dair de pek çok değerli eseri inceleyebilirsiniz.

Buralara kadar gelmişken meşhur Edremit - Güre Kaplıcalarını da ziyaret etmeden olmaz. Suyun kireçlenme, sedef, guatr ve kadın hastalıklarına karşı oldukça faydalı olduğu biliniyor.

Edremit ve beldeleri tam bir tatil merkezi özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelen Altınoluk, yaz turizm açısında önemli bir yer. Hatta beldenin nüfusu yaz aylarında neredeyse 20 katına çıkıyor. Altınoluk, oldukça güzel ve berrak bir denize sahip. Yazın tadını çıkarmak isteyenlerin tatil listesine eklemesi gerekiyor. Altınoluk Edremit'e 112 km uzaklıkta.

Plajları ile ünlü olan Akçay’sa, yıllardır farklı bir yaz tatili arayanların tercih ettiği yerlerden. Beldeye adıyla uyumlu olacak şekilde su beldesi de deniyor. Sokaklarında çok fazla çeşme görmeniz mümkün. Edremit Akçay arası mesafe ise 32 km.

Hem şehri doyasıya gezmek hem de Edremit'in eşsiz denizi ile harika bir yaz tatili geçirmek için pek çok farklı otel bulunuyor. Bu oteller arasından ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun olanını seçerek Edremit seyahatinizde konaklayabilirsiniz.

Ege sahillerine gelmişken özellikle zeytinyağı konusunda çok meşhur bir yerde kendine has lezzetleri tatmam mümkün.  Bu nedenle zeytinyağını kesinlikle denemeli ve hatta oradan ayrılırken de yanınızda götürmelisiniz. Aynı zamanda Edremit'e gittiğinizde; balık, höşmerim, börülce, mafiş tatlısı, saçaklı mantı, karanfilli ekmek ve Balıkesir kaymaklısı yemenizi öneriyoruz. 

Kaz dağlarının esintisi ve Egenin mavisinin kesişme noktası Edremit tüm güzellikleri ile sizleri bekliyor…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?