USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sosyal medyada saldırı ve tazminat

16-10-2018

Kişilik hakları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasamız ile başta Türk Medeni kanunumuz olmak üzere diğer mevzuatımızda güvence altına alınmış haklardır.

Tahmin ediyorum, kulaklarım çınlıyor. Nerdeee dediğinizi duyar gibiyim.

Ama yazılarımı takip edenler, kavram ve olaylara mümkün mertebe güncel siyasal konjoktürel bakış ve temelde yaklaşmadığımı bildikleri için sorun yok . Nihayet yazımda kişilik haklarına devletin yaklaşımını değil kişiler arası hukuku işleyeceğim. Diğer ayrı ve uzun bir mevzu.

Devam edelim. Mevzuatımız ( Üzüntüylegeçmiş veya güncel siyasi uygulama veya siyasetimiz değil- mevzuatımız diyelim.) en azından kişilik haklarını koruma altına almış durumda.

Nedir kişilik hakları ? Kişiliğe bağlı haklar ve kişiliğimize bağlı tüm değerler.

Bu bağlamda kişinin haysiyet ve şerefi, itibar, namus, özel yaşamın gizliliği, özel veya mesleki sırları ve daha geniş perspektifler haklar kapsamına girer.

Bu hakların legal olmayan biçimde açık ve haksız şekilde saldırıya uğraması durumunda hukukun devreye girmesi şarttır.

Hukuk devletinde bu haklar şantajla, tehditle, hakaretle, fiili olarak çeşitli biçim ve şekillerde yayın yoluyla veya güncel dünyamızda sosyal medyadan dahi saldırıya uğrarsa saldırıya uğrayan, devletinden , mekanizmalardan hukuk yoluyla korunma isteme hakkına sahiptir.

Güncelde Facebook, Twetter ve internet sitelerinden yapılan yayın ve yorumlarda kişilik haklarına yapılan saldırıların İNANIŞLMAZ BOYUTLARA ERİŞTİĞİ bir gerçek.

Sağlıklı bir sosyal araştırma var mı bilemiyorum ancak dünya çapında veya memleket çağında İki binli yıllar öncesi ile günümüz arası kişilik haklarına yapılan saldırıların sayı veya boyutunun binlerce mislini aştığına tanık olursak şaşırmayacağız.

Gözlemim o ki kullanıcıların çoğu Facebook Twetter ve diğer sitelerde bir başkasına veya kuruma hakaret taciz şantaj tehdit içeren ifadeleri rahatlıkla ve çekinmeden sergileyebiliyorlar. Özellikle 18 yaş altı kesimde bu konuda sınır yok.

Hemen araya gireyim.

Facebook veya Twetter veya başka bir sitede bir başkasına yönelik kolayca kurulan hakaret tehdit şantaj veya benzer kişilik haklarına saldırılarda 1. KARAKOLDA POLİS MEMURUNA İZAHAT 2. SAVCI KARŞISINDA İFADE 3. MAHKEMEDE HAPİS CEZASI ile varan müeyyide ve sonuçlarla rahatlıkla karşılaşabilirsiniz. Bu da yetmez, aleyhinize veya 18 yaş altı iseniz Babanız anneniz aleyhine açılacak tazminat davasında milyona varacak tazminatlar ödeyebilir, malınıza müllkünüze hacizlerle uğraşabilrsiniz.

Çünkü kişilik haklarına ha sosyal medyada ha kalabalık bir yerde saldırmışsınız farkı yok. Bilakis sosyal medyada saldırılar hukuken daha ağır neticeler içermekte.

Bir kez daha hatırlatmakta yarar var ki, sosyal medyada SADECE CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇ diğer hakaret, şantaj tehdit ifadeleri suç değil gibi bir algınız varsa hemen değiştirin bu algıyı.

Cumhurbaşkanına hakaretin, arkadaşınız Fatma'ya hakaretten cezası daha ağır o kadar. İkisi de suç , ikisi de ceza ve tazminatı gerektirir. Tekerrür ve ağırlıklar varsa hapsi boylamak bile mümkün.

Sonuç olarak. Bir kere kişilik haklarına saygı duymak ve saldırmamak, hakaret etmemek, taciz etmemek, tehdit etmemek bir medeni insan ve toplumun duruş şekli ki uyacağız. Diğer yandan hukuk düzenimiz yasalarımız buna çok ağır müeyyideler koymuş bunu da bilelim. Sonuncusu ise SOSYAL MEDYADA YAZDIKLARIMIZA DİKKAT EDELİM. Malum artık kimin hangi hesaptan yazdığının ortaya çıkması polisin 5 dakikasını alıyor.

Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?