USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir imza yeterli

13-11-2018

Kambiyo senetleri olarak bilinen BONO ve ÇEK'lerde, bunları düzenleyenlerin senet altında hemen sağda bir adet imza atmaları yeterli.
Eskiler bilirler senetlerde pul üzerine imza şartı vardı, Allah'tan kaldırıldı, boyu on metreyi geçen damga pulları hâlâ hafızalarda.
Evet, senede veya çeke aynı imzayı ikinci kez atmanın, birden fazla imza atmanın bir esprisi, anlamı yok ! derken atılan o ikinci imzanın öyle hukuki anlamları çıkıyor ki, bazen yuva bile yıkabiliyor.
Nasıl mı? Özetle, belki de hiç aklınızdan geçmediği halde senede dair kişisel olarak da sorumlu oluyorsunuz.
Daha açalım, diyelim ki bir şirketin imza yetkili ortağısınız.Şirket adına çek, senet düzenleme yetkiniz var.
Çeki,senedi ileri tarihli olarak düzenlediniz ve bir süre sonra şirket yetkileriniz sona erdi, hisseleri devrettiniz vs. diğer ihtimalde bir başkası adına vekaleten senedi/çeki imzaladınız.
Her iki halde de geçmişte şirket adına düzenlediğiniz ileri tarihli çek veya senedin günü geldi, çek karşılıksız senet bedeli de ödenmedi.
Bu durumlarda biliyoruz ki, borçtan sadece şirket sorumlu.
Şahsen direkt sorumlu değilsiniz.
İcra sizin değil, artık sorumlusu olmadığınız şirketin kapısına, malına ve mülküne gidebilir, siz evinizde barkınızda belki de rahatça oturuyorsunuzdur.
Ancak, özellikle BONO veya halk dilinde senede şirket kaşesinin yanında oldukça gereksiz bir biçimde iki tane imza atmışsanız ve o attığınız ikinci imza şirket kaşesi dışında ise bunun anlamı o senede şirket dışında sizin de AVAL veren olduğunuz olduğundan ayrıca Avalin, kefaletten daha güçlü daha sağlam bir kefillik olarak kısaca nitelediğimizden bu halde ilgili senet bedeli ödenmediğinde sadece şirket değil, direkt olarak siz de şahsen ve ömür boyu sorumlu oluyorsunuz. Şirket/tüzel kişilik kaşesi üzerine iki imza varsa yargıtayımız ikinci imzayı affediyor aval değildir diyor.
Ama imza açıkta ise, ben ikinci imzayı kefalet/aval vb. bu kasıtla atmadım savunmasını da dinlemiyor uygulamamız.
Ticari hayatta, pek çok kimse bu durumu es geçtiği için senet düzenlerken bir tane kaşeye bir imza da kaşe dışında atıyor.
Masama gelen pek çok senedin gereksiz yere riskli biçimde aynı elden çıkma biçimde iki imzalı olduğuna şahit olmuşumdur.
İşte senet bedelinin ödenmesinde çeşitli nedenlerle ihtilaf çıktığında, işte atılan o ikinci imza duruma göre yuvanın yıkılmasına kadar da gidebiliyor.
Başka türlü kefaletlere de benzemiyor aval, daha önceleri de işlediğim gibi Aval imzası eşin rıza vermesi şartına da bağlı değil.
Bu nedenle ne diyoruz. ?
BİR İMZA yeterli.
Sağlıcakla kalınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?