USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BURSA UZUN SÜREÇLİ OYUNCU GELİŞİMİ

09-06-2021

Bursa futbolunun en üst markası olan Bursaspor’umuzum yeni yüzlü ve vizyonlu başkan ve yönetimi Bursa’mıza ve Bursa futboluna hayırlı olsun. Tabi Bursaspor’un içinde bulunduğu durumdan dolayı öncelik sıralamasında çocuk ve genç futbolu şuan en gerilerde olabilir, âmâ şu bilinmelidir ki akıp giden zamanda geleceği düşünüp planlayamazsanız günü kurtarmak Bursaspor’u kurtarmaz onun için çok kısa bir zamanda çocuk ve genç futbolu en öncelikli olmak durumundadır.

Şimdi gelelim BUSOG (Bursa Uzun Süreçli Oyuncu Gelişimi) Bursa futbolunun ve Bursaspor’un dirilmesi, gelişmesi, kaliteyi yakalaması, futbol endüstri pazarından pay alması, Bursa ve Ülke futbolunda fark yaratması bu projenin derinlemesine ve realist biçimde bir konsensüs oluşturarak hayata geçirilmesi çağın futbolunu yakalama adına olmazsa olmazdır.

Istvan Balyi,Richart Way,Colin Higgs oluşturduğu  başta Kanada ,ABD ve Avrupa da uygulanan ve yüksek sportif verim alınan bu model, Bursa futbolunun kimya ve dokularına uydurularak Bursa’mızdan çıkacak bir enerji ile Ülke sathına da yayılarak Ülke futboluna pozitif katkı ve gelişim sağlayabilir.

BUSOG modeli Bursa Futbolun aşama yapması için olmazsa olmazdır. Bu modeli özet olarak kısaca açacak olursak şudur!

Futbolda çocuğu oyunculuktan futbolculuğa taşıyan süreç önce insanı inşa etmekten başlar yani önce insan, bu da doğumdan itibaren hayata geçer. İnsan yapısında hiçbir sistem hiçbir organ aynı anda gelişmez ve olgunlaşmaz burada endokrin sistemin devrede olması önemlidir, örneğin beyin 3-5 yaşlarda oluşur ve olgunlaşma sürecine girerken, genital gelişim 12-13 yaşlarda başlar, vücudunbüyümesi de, yukarıya doğru farklı zamanlarda, yavaşlayarak hızlanarak gelişmekte ve olgunlaşmaktadır. İşte bu kadar farklılıklar içinde gelişim gösteren insanın sportif ihtiyaçları da yaşına evresine ve dönemine uygun farklılıklar ve değişkenlikler içermektedir.

Burada temel biyolojik belirteçlerden yola çıkarak biyomotor özelliklerin ve teknik taktik eğitimlerin çalışmalarında hızlı uyum ve hassas dönemlerinin bilinmesi çok önemlidir.

BUSOG modeli, süreciniçerisinde, temelden, sürecin verimini alana dek,öncelik liyakatli eğitim ortamlarıyla beraber, sabır, sevgi, saygı, ilgi, alaka ve bilimden referans alarak sürdürmek önemlidir.

Süreç içerisinde insan yapısı gelişimsel ve olgunlaşılan dönemler kendine has yaklaşık 23-24-25 yaşa kadar her evrenin kendine özel gelişim değişimi ile devam eder.

Kısaca bahsedersek,0-2 yaş 2-6 yaşa kadar ebeveynler ve bakıcılar ile pisikomotor sürecin yaşamdaki temel hareketler eğitim çalışma bölümleri başlar,6-8 yaşta temel hareket beceri eğitimi başlar 9-12 yaşta temel hareket beceri eğitimiyle beraber futbolun ihtiyacı olan temel beceri eğitimleri 13-15 yaş temel hareket beceri eğitimiyle beraber futbolun ihtiyacı olan temel beceriler ile döneme uygun teknik taktik eğitimler ile devam eder 16 yaş ve 18 yaşa kadar kendine özel hem sportif hemde hayata hazırlayıcı bir çok alan çalışmasıyla performans dönemidir.

Sonuç olarak daha detaylı ve derinlikli olarak BUSOG projesi benim çalışmalarım içerisindedir Bursa’mızda değişik alanlardaki insanlar ile bir uzlaşı kültürü içerisinde bu proje geliştirilebilir. Eğer Bursa futboluna bir aşama yaptırılmak isteniyorsa sahadaki ve bilim insanlarıyla uzlaşı olmazsa olmazdır. Bunun önderliği de kime düşüyorsa yapmalıdır,bu durum geleceğimiz için önemlidir. Saygılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?