USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bozbey'den 100 günün özeti...

Bozbey'den 100 günün özeti...
10-07-2024

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey her ayın ilk haftası Bursa basını ile buluşmayı sürdürüyor... Bundan sonraki bilgilendirmeler Belediye Meclisi toplantısında bilgilendirme şeklinde gerçekleşecek... 

Bugünkü toplantının bir özelliği de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 100. günü olması...

Başkan Bozbey'in açıklamaları oldukça uzundu... Hepsini köşeye sığdırmak mümkün değil, gerek de yok zaten, haberin tamamı sitemizde yer aldı. 

(Okumak isteyenler aşağıdaki linki tıklayabilir:

https://www.bursa.com/haber/baskan-bozbey-universite-gorukle-metro-hattinin-temeli-atilmis-ancak-finansman-ayrilmamis-962194.html )

Açıklamalardan bazı önemli başlıklar şöyle:

"...Makam araçları satışından elde edilen gelir ile BURULAŞ filosuna 5 yeni mikrobüs tipi ara kazandırıldı.... Haftaya da 10 yeni otobüs hizmete girecek..."

"...Turistik gezi olmayan, ulaşım amaçlı Mudanya Trilye, Mudanya, Gemlik, kumla körfez seferleri Cuma, cumartesi, pazar günleri olmak üzere 13 Temmuz'da başlıyor."

"... Öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde kent lokantası açılacak. B Kafeler de hizmete girecek. Burada vatandaşlar uygun fiyatla çay kahve içebilecek..."

"...Nilüfer Bostanları'nda Besaş ürünleri satışa sunulacak... "

"...Cumartesi hariç her gün şehir içi otobüsler Emek, Kestel ve Üniversite istasyonlarından gece 00.15'ten itibaren yarım saat aralıklarla 02.00'a kadar hizmet veriyor. Cumartesiyi pazara bağlayan gece ise BURSARAY 30 d akika aralıkla sabaha kadar kesintisiz ulaşım  sağlıyor."

"...Atıl araçlar toplu taşıma araçlarıyla takas edilerek BURULAŞ filosu güçlendirilecek."

"... Büyükorhan ve Yolçatı yangın söndürme çalışmalarına  615 personel, 190 araç ve ekipmanla katılındı. Büyükşehir Belediyemizin 5 bin 890 personeli adına bir fidan dikilecek. Kampanya belediye iştiraklerince de destekleniyor. "

"...Şiddetli yağmur sonrası su baskınlarının yaşandığı süreçte metrekareye 44 kg yağış düştü. Nilüfer çayı t aşma noktasına geldi. Buski'ye 610 talep ve şikayet geldi. BursaRay Odunluk İstasyonu'nundaki su baskınının nedeni araştırılacak.  Aksayan ulaşım Burulaş ek otobüsleriyle desteklendi. "

"...Burulaş'ta dijital dönüşüm hızlandı. Otoparklarda temassız ödeme sistemine geçildi. Burulaş parklarına elektrikli araç şarj istasyonları kuruldu. 

"...Bursa'daki kadın kooperatiflerinin ürettiğ ürünler satın alınıyor. bu ürünler BESAŞ bayilerinde satışa sunulacak."

".: BESAŞ Ayranı Atatürk Stadı satış noktalarında satılacak... "

"...Bursa'da üretim yapan, şehrin  havasını kirleten, altyapısını kullanan ama vergisini merkezlerinin orada olması nedeniyle İstanbul'da ödeyen büyük fabrikaların vergilerini Bursa'da ödemesi için BTSO ve Bursa Valiliği ile görüşmeler yapılmış..."

Bunlar hizmetlere yönelik açıklamalar.dan bazıları... 
Başkan Bozbey Bursa'nın merkezi hükümetten aldığı katkılara değindi. Kişi başına düşen katkı gelirinde Bursa'nın 12. sırada yer aldığını söyledi... 

'MIŞ MIŞ DA MIŞ MIŞ!'

Merkezi hükümetin Bursa’da yapımına devam ettiği ya da proje aşamasında kalan çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, bu projeleri de her fırsatta gündeme getirip takipçisi olacaklarını vurgulayarak şunları aktardı:

"...Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metro hattına değineceğim. Başlama tarihi 10 Aralık 2020 iken bitiş tarihi 8 Aralık 2025 olarak görülüyor.

Proje bedeli 7 milyar Tl civarında. Fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 50 oranında. İkinci olarak Üniversite-Görükle metro hattı.

Henüz yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş projenin bedeli 170 Milyon Dolar’dır.

Bu projeyle ilgili de bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrendik. Bu durum bizleri üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan hattan bahsediyorum. Aslında böyle bir proje yok.

Böyle proje sadece tasarımda var. Buna herhangi finansman ayrılmamış. Emek-Şehir Hastanesi hattında yapılacak bir kazançla, yani yer üstüne alınması halinde bütçeden kalacak olan miktarla üniversite-Görükle hattı planlarmışmış.

Mış mış diyorum çünkü böyle bir projenin gerçekliği söz konusu değil. Üniversiteden Görükle’ye giden Bursaray hattı projesinin maalesef hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.

Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak bir sorumluluğumuz var. Ek finansman ya da yapacağımız çeşitli kredi görüşmeleri sonucunda temin ettiğimiz takdirde bu hattı gerçek anlamda kamuoyuyla paylaşacağız.

Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yapılanların tamamen hayal ürünü olduğunu, Bursalıların ve o bölge insanının kandırmacadan ibaret olduğunu belirtmek istiyorum..."

ŞEHİR HASTANESİ'NE ULAŞIM MASRAFIYLA KAÇ HASTANE YAPILIRDI?

Yapıldığı bölge itibariyle astarı yüzünden pahalıya mal olan Şehir Hastanesi'ne Hafir Raylı Sistem ulaşımı için harcanan metro hattının bedeliyle acaba şehre kaç hastane yapılırdı? 

Unuttum, yol da yapıldı... Ayrıca belediye otobüs seferleri de kondu. Onların da bir maliyeti var...  Bir de Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne yıkılan tanesi 2,1 Euro'luk 68 vagon var...

Aaaa... Bir de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Mudanya Yolu, Şehir Hastanesi bağlantı yolları projesi var...   Başkan Bozbey'İn verdiği bilgiye göre o projenin de maliyeti 3 milyar TL... 

Göögle'de arattırdığında şöyle bir habere denk geldim:

"Kıırşehir'e yapılması planlanan 400 yataklı hastane projesinin ihalesi yapıldı. 2021 yılı yatırım programına alınan projenin maliyeti o dönem 280 milyon lira olarak açıklanmıştı. 15 Şubat 2024'te yapılan ihalede ise maliyeti yaklaşık 5 kat artarak 1 milyar 329 milyon liraya çıktı..."

Şehir hastanesine ulaşım için yapılan masrafla şehre 2 bin  800 yataklı bir hastane yapılabilirdi...   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?