USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çözüm sorunun içinde

Çözüm sorunun içinde
20-06-2024

Hani, insana zarar veriyor diye sokak köpeklerinin uyutulmasından söz ediliyor ya, acaba insana en çok kim zarar veriyor?

.

.

"Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın" demiş Albert Camus. Bunun için belki istatistiklere bakmak gerek, ama her gün haberlerde okuyup izlediklerimiz de durumu anlamak için yeterli görünüyor. 

.

En başta kadın cinayetleri var. Gerekçesi kadının ayrılmak istemesi, bir sevgilisi olması, ... kısaca özgürce insan gibi yaşamak istemesi. Ve tabii bunu adeta teşvik eden, cezayı hafifletici sebepler; töre cinayeti olması, namus! cinayeti olması, ... Sebebin kendisi bu değil mi zaten? Bunlar cezayı hafifletici sebep sayılırsa suçun arkası kesilir mi?

 

Sonra trafik cinayetleri.. Alkollü araç sür, kurallara uyma, hatta ehliyetin olmasın.. Hele Eylem Tok gibi düşünen bir ebeveynin varsa... Sadece bu olayı irdeledikçe bile neler çıkıyor neler.. 

 

İki araba dolusu genç gece yarısı otoyolda yarış yapıyor. Sürücüler ehliyetsiz. Aileler haberdar... Arabada anında 112’ye bağlanan sistem var. Bağlanmış üstelik, kayıtları var. Ama nedense yardım ekibi zamanında oraya gelmemiş. Kazayı yapan oğlunu yurt dışına kaçıran anne... Bir medya sahibi aman haberi girmeyin demiş.....

.

Sonra hayatta bir kaç sayfa geriye gidiliyor. Meğer Eylem Tok kitabını hayalet yazara yazdırmış. Kanıtlaması zor, ama zikriyle icraatı da pek aynı görünmüyor... Yıllar önce kara para incelemesi yapılmış, sonuç alınamamış. Ama deli gibi de para akışı var şu bir kaç aydır Amerika’ya.  

 

Yaz yaz bitmez. Hepsi yıllara yayılan sığlaşmanın, hatta çürümenin göstergeleri ne yazık ki. Değerler maske olarak kullanılır edilir oldu. Din, milliyet... İşine gelmeyen şerefsiz.

 

Bugünkü gazetemize bakıyorum. Aileler arası bir kavgada ortalık karışmış. Cinayetten bir tık öncesi. Başka iki haberde adamın biri arabanın bagajına 3 kişi almış, bir başkası motosiklete dört kişi binmiş... Kaza olsa cinayet sayılmayacak. Bir başka haberde korna çalma nedeniyle beş kişi birbirine girmiş. Polis zamanında müdahele etmese sonu nereye varırdı Allah bilir.

 

Bir de boğulma sonucu ölümler var ki yürek yakıyor. Sulama kanalları, barajlar, göletler, fırtına sırasında deniz... Tam da yeni eğitim müfredatını konuşuyoruz. Okullarda bunlar anlatılıyor mu acaba? Böyle yerlerde yüzme bilmek yetmiyor çünkü. Kurallar bunun için. Ama bir büyüğünün çocuğu kırmızı ışıkta elinden çekiştire çekiştire karşıya geçirdiği yerde, çocuk kuralların önemine nasıl inansın?

.

Bunlar bir kaç saattir manşette olan haberler. Çok şükür çöken bina, göçen maden haberi yok. Ama yarın? Hani, insana zarar veriyor diye sokak köpeklerinin uyutulmasından söz ediliyor ya, acaba insana en çok kim zarar veriyor?

 

Yine de kötüye kötü diyen insanlarımız umut kaynağı. Bir kuryenin duyarlılığı ülkeleri harekete geçirebiliyor işte. 

 

Umudumuz eksilmesin. 

 

Sevgiyle kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?