USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TMMOB YEREL MEDYAYA YÖNELİK HATASINDAN DÖNDÜ

TMMOB YEREL MEDYAYA YÖNELİK HATASINDAN DÖNDÜ
19-08-2024
TMMOB Genel Merkezi genel kurul ilanlarının yerel gazeteler yerine kurumsal sitede yayınlanması kararını almıştı... Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı  "Yerel basına bir darbe de TMMOB'dan" başlıklı basın açıklamasıyla gidişatı kamuoyu ile paylaşmıştı...

Akabinde Türkiye genelinde  yerel medya tarafından durum tepkiyle karşılanmış ve çeşitli şehirlerde ve ilçelerde yüzlerce tepki haberi yayınlanmış, gazeteciler hayal kırıklıklarını sosyal medya sayfalarından da gündeme getirmişti...

BURSA İMO ŞUBE BAŞKANI ATİLLA ERDEM'E DUYARLILIĞINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR... 

Bursa'daki TMMOB'a bağlı şubelerden sadece İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Atilla Erdem'den tepki gelmişti.  Sosyal medya sayfasında bu yanlıştan dönülmesi için TMMOB nezdinde gereken girişimlerde bulunacaklarını beyan etmişti..

Ve demişti ki:

"İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Baskanı olarak yasalarla bağlı bulunduğumuz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin almış olduğu “genel kurul ilanlarının artık gazetelerde yayımlanmayacağına dair kararını” doğru bulmadığımı ve bu yanlış karardan ivedilikle geri dönülmesi gerektiğini söylemek istiyorum.
Odalarımızın tüm faaliyet ve etkinliklerini kamuoyu ile paylaşmasını sağlayan medyanın ve dolayısıyla basın emekçilerinin resmi ilan gelirine sekte vurulmuş olmasına, özellikle de ekonominin bu dar boğazdan geçerken bu kararın alınmış olmasını doğru bulmuyorum..."
İMO Bursa Şubesi'nin TMMOB Genel Merkezi nezdinde girişimde bulunmasın gerek  kalmadı...  Bursa'da Başkan Atilla Erdem'in dışında tepki gösteren çıkmadı... Başkan Erdem'e teşekkürler... 
Muhtemelen Anadolu illerindeki çok sayıda gazetecinin tepkisi bölgesindeki TMMOB şube temsilci ya da yöneticilerine oradan da kararı alanlara ulaşmıştır...
Bİr de elbette medyada yer alan yüzlerce olumsuz haber de var... 
Neyse... TMMOB yapılan hatadan geri döndü...
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz  imzalı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"15/8/2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile TMMOB ve Oda Genel Kurullarının duyurulmasına ilişkin değişiklik yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin yayımlanmasının akabinde birtakım haber mecralarında Birlik Yönetim Kurulumuzca TMMOB Ana Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak genel kurul duyurularının gazetelerde yayımlanmasının engellenerek bağımsız gazeteciliğin zarara uğratıldığına ilişkin haberler yayımlanmıştır.

Öncelikle, TMMOB mevzuatı uyarınca Ana Yönetmelikte değişiklik yapılması ancak TMMOB Genel Kuruluna ait olup, Yönetim Kurulunun bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır.

Nitekim, 15/8/2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik de Birliğimizin 31 Mayıs - 2 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 48. Olağan Genel Kurulunda karar altına alınmıştır.

Birlik Genel Kurulumuzda yapılan görüşmelerde; mevcut mevzuatın kuruluş Yasamızla uyumlulaştırılması amacıyla Yasa hükümlerine paralel olarak; iki yılda bir gerçekleşen Genel Kurul süreçlerinin merkezi olarak takibinin sağlanması ve farklı mecralarda yayımlanan genel kurul duyurularının Yasada belirtildiği biçimde Birlik ve Odaların ilan yeri şeklinde belirlenerek, hem üyelerin itirazını da ortadan kaldıracak biçimde kolaylıkla erişebilecekleri yaygın bir ortamda gerçekleştirilmesi hem de merkezi biçimde takibinin sağlanarak ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların engellenmesi amacıyla Ana Yönetmelik hükümlerinde değişiklik yapılması gündeme gelmiştir. Anılan yönetmelik değişikliği belirtilen hususlar değerlendirilerek Birlik Genel Kurul kararı ile oluşmuştur.

Şu hususu da ifade etmek isteriz ki; Ana Yönetmelik değişikliğine ilişkin Genel Kurulda yapılan değerlendirmelerde; iki yılda bir yapılan genel kurul duyurularının yerel basın kuruluşları üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği, TMMOB Ana Yönetmeliğinde yapılacak değişikliğin diğer kuruluşların ilanlarına etki edebileceği ve benzeri hususların gözden kaçırıldığı anlaşılmaktadır. 

Bununla birlikte Birlik Yönetim Kurulumuz; artan basım maliyetlerinin ve ülke genelinde yaşatılan yoksullaştırmanın yarattığı etki ile basım ve yayım faaliyetlerinin gerek maliyet gerekse de ifa koşullarının zorluğunu, basın üzerindeki etkisiz kılma girişimlerini de gözetmekte olup; basın emekçilerinin ve bağımsız basın yayın kuruluşlarının konuya ilişkin hassasiyetlerini dikkatle izlemektedir.

TMMOB ve bağlı Odaları ile Şube ve Temsilciliklerinin bir sonraki Genel Kurulları Yasa uyarınca 2026 yılında yapılacak olup; bu kapsamda Birlik Yönetim Kurulumuz; konuyu yeniden TMMOB 49. Olağan Genel Kurulu gündemine taşıyacak; 2026 yılında gerçekleştirilecek genel kurul süreçlerinin duyurulmasında da Birliğimizin ve Odalarımızın kurumsal internet sitelerinde yapılacak duyuruların yanı sıra yerel gazetelerde ilan verilmesinin takipçisi olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?