USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Oyun tatili

Oyun tatili
22-07-2024

Hep “ah nerede o eski bayramlar, oyunlar...” deyip duruyoruz. Yeni nesil gençler duymaktan bıkmış olmalı. Zira bu ortama doğmuş olmak onların suçu değil. Her şey aslında biz yetişkinlerin eseri değil mi?  

 

Oyun deyince... Kapı önleri, sokaklar, komşu bahçeleri, arsalar oyun yerlerimizdi. Çocuk bahçesi Karagöz Hacivat anıtının karşısında vardı bir tek, oraya gitmekse ayrıcalık. Ama yokluk insanın yaratıcı yönünü geliştiriyor. Örneğin bir değneği alıp ata binmiş gibi koşmak mutlu etmeye yetebiliyor. Ya da bilyeli arabalarımız; düz gitmekte şimdiki kaykaylardan ne eksiği var? 

.

Geçen hafta Brüksel'de ilginç bir uygulamaya tanık oldum. Fotoğraftaki zürafa! da oradan. Projeye play (oyun) ve vacation (tatil) sözcüklerinden esinlenerek Play.cation ismi verilmiş. Amacı yaz tatili süresince çocuklara oyun ortamı sağlamak. Ama çocukların kendi mahallelerinde kendi elleriyle o ortamı hazırlamak esas. 

 

.

Tabii çocuklar yalnız değil. Bunları kendilerine yol gösteren insanlar eşliğinde yapıyorlar. Hatta büyükler de bu işten keyif alıyor. Belediye bu projeyi kendi elemanlarıyla yapmak yerine çeşitli gönüllü kişilere ya da kuruluşlara fon sağlıyor.

.

Benim katıldığım iki uygulama MEOW Collective Brussels'in mimar kurucusu ve arkadaşları tarafından gerçekleştirildi. Bu hem onlara halkın ihtiyaçlarına uygun şehirleşme konusunda tecrübe sahibi olma, hem de mahalle sakinlerine kendi yaşam alanları hakkında söz sahibi olma imkanı vermiş oldu.

.

.

Bir örnek yıkılan eski bir fabrika arazisi üzerindeydi. Uzun vadeli planda beş yıl sonra burası park olacak. O zamana kadar da çocukların oynayabileceği bir arsa!.. Eh, ben de ortamı görünce eski günleri yad etmeden edemedim. Tahtalardan oyuncaklar, kuleler yapan çocukların arasına katıldım.

.

.

Diğer örnekte ise kendi kendine akan bir su kaynağı, su yolları ve barajlar yaparak çocukların oynayacağı bir alana çevrildi. Mahalle sakinleri bunu hep birlikte tuğla ve kil toprak kullanarak inşa ettiler. Çocuklar, yetişkinler... Bu yaz sıcağında nasıl da eğlendi herkes!..

 .

.

Bu iki faaliyet aslında açılış idi. Malzemeler eylül sonuna kadar orada kalacak. Gerisi mahallelinin yaratıcı fikirlerine ve oyunlarına kalmış. Özgür iradeyi teşvik eden, özgür idare örneği bir proje Play.cation. Bilenin bilmeyene öğrettiği, öğrenenin paylaşarak çoğalttığı...

.

.

Değişim kaçınılmaz elbette. Önemli olan her şeyin özündeki güzel duyguyu beraberce yaşatabilmek. Nihayetinde toplum da biziz doğa da. Başkasına, başka bir şeylere yaptığımız her katkı, aslında kendimize yaptığımız bir iyilik değil mi?

 

Sevgiyle kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Yüksel Çilingir
Yüksel Çilingir 1 ay önce
Çok teşekkürler...
Mahir Arici
Mahir Arici 2 ay önce
Fevkalade ????????????