USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Son yılların en coşkulu 23 Nisan kutlaması

Son yılların en coşkulu 23 Nisan kutlaması
23-04-2024

Dün Bursa’da Hiçbir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı başta Büyükşehir olmak üzere tüm ilçelerde coşkuyla kutlandı…

Beş  aşağı, beş yukarı tüm yaşdaşlarım benimle aynı fikirdedir… Kutlamaların hiçbiri de ocukluğumuzun 23 Nisan gösteri ve kutlamalarıyla asla yarışamaz…

Bu geçmişe duyulan özlem / nostalji filan değil…  Gerçeğin ta kendisi…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hazırlıkları aylar öncesinden  başlardı. Şiirler ezberlenirdi. Kostüm çizimleri, velilere yollanırdı.

Şimdiki gibi hazır kıyafetler yoktu, mahalle terzileri vardı, onlar dikerdi.

İlkokul 1. Sınıfta Asur kızı olmuştum.  Bir sonraki yıl ise kardeşim ateş böceği olmuştu. Elindeki düğmeye bastığında başlıktaki antenlerin ucundaki lamba yanıp  sönüyordu, çok sevimliydi.

23 Nisan kutlamaları Atatürk Caddesi’nde yapılırdı. Kortejler tarih, coğrafya, hayat bilgisi derslerinin canlı timsaliydi. Mutlaka bir prenses olurdu… 

Çiçekler, Anadolu medeniyetleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini temsil edenler, kediler, tavşanlar, kaplanlar, hemşire, doktor, avukat gibi çeşitli meslek temsilciler, sporcular hepsi kortejde yer alırdı.

Müthiş renkliydi. Caddenin her iki yanını da Bursalılar doldururdu. Şehir bugünkü kadar büyük değildi. En uzak mahalle Hürriyet’ti.

Atatürk Caddesi kutlamalara yeterdi.  Sonra stadyumlarda kutlanmaya başlandı… 2005 yılına gelindiğinde artık stadyumlarda kutlanmasına da yasal engel gelmişti…

Giderek sönükleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları son yıllarda yeniden ivme kazandı…

2020 yılında başlayan pandemi içinde bulunduğumuz coğrafyada ve dünyadaki lokal savaşlar, göçler ülkelerde ulus devlet kavramını yeniden öne çıkardı.

Artık bundan mıdır nedir bilinmez ama son iki yıldır ulusal bayramlar daha bir coşkuyla kutlanır oldu…

Bursa’da 25, 30 belki de 40 yılın en coşkulu kutlaması ise tartışmasız bu yılki 23 Nisan’da gerçekleşti.  

Neden derseniz… Okullara hapsedilen ve Atatürk Anıtı’na çiçek konulup az katılımlı protokol bayramı olarak yapılan kutlamalar şehre yayıldı…

Bugün Bursa’da çocuğunu kapan kendini sokağa attı.

Altıparmak Caddesi’nden Merinos Parkı’na Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile yürüdüler. Merinos Parkı’ndaki şenliklere katıldılar…

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise halkla birlikte Cumhuriyet Caddesi’nde yürüdü, o da Zafer Plaza’nın oradaki şenliklere katıldı…

PROTOKOL KATILIMLI KUTLAMA YILDIRIM'A ALINDI!

Bursa protokolünün bayramı ise bu sene Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı…

Bursa Protokolü’nün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı kutlamaları, Bursa Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda Yıldırım Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Meydanı’nda devam etti…

Protokolün katıldığı kutlamalar her yıl başka bir belediyede yapılsaydı dikkat çekmezdi. Ancak Bursa’da ilk kez böyle bir uygulamada oluyor.

Şehirde AK Parti’nin kazandığı ilçede yapılması STK temsilcilerinin ve vatandaşların dikkatini çekti ve tepkilere de neden oldu.

Başkan Bozbey herhangi bir krize neden olmadı, Yıldırım’da kent protokolünün katıldığı etkinlikte yer aldı akabinde de sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak düzenledikleri coşkulu kutlamaya katıldı…

TÜM ÇOCUKLAR AYNI DİLDE GÜLÜMSER!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Tüm çocuklar aynı dilde gülümser’ teması ile hazırlanan ‘23 Nisan Çocuk Şenliği’nde çocuklar sahiden de çok eğlendi.

Merinos Parkı içerisinde hazırlanan alanda devam eden şenlikler kapsamında birbirinden renkli programlar düzenlendi. Başkan Bozbey’in startını verdiği Minik Adımlar Koşusu’na katılan çocuklar, kıyasıya mücadele ederek eğlenceli vakit geçirdi.

Çocuk halk dansları gösterisi, öğrenci şarkı performansı, cimnastik gösterisi, BTM bilim ve bubble Show, çocuk halk dansları, kick-boks, çocuk zumba, sihirbaz gösterileri gibi birbirinden farklı organizasyonlarla keyifli vakit geçiren çocuklar, kendileri için hazırlanan atölye çalışmalarına da katılarak unutulmaz bir gün geçirdi.

Başkan Bozbey çocuklara şu mesajı verdi:

 “Çocukların barış ve esenlik içinde oyun oynayıp hayal kurabilecekleri bir dünyayı düşlüyoruz… Gülümseyen yüzleriyle bugün burada bir araya gelen sevgili çocuklar, bugün sizin bayramınız. Doyasıya eğlenmek hakkınız.

Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Cumhuriyetimizin ve millî egemenliğimizin mimarı olan şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Tüm çocuklar aynı dilde gülümser diyerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı kutluyorum…”

Osmangazi belediye Başkanı Erkan Aydın ise Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen Cumhuriyet Caddesi’ndeki kortej yürüyüşüne katıldı.

Sadi Etkeser İlkokulu öğrencilerinin bando ve halk oyunları gösterisinin ardından marşlar eşliğinde kortej yürüyüşüne geçildi. Başkan Aydın, çocuklar ve aileleriyle birlikte Zafer Plaza Meydanı’ndan Cumhuriyet Caddesi boyunca çocuk bandosu eşliğinde marşlar söyleyip, ay yıldızlı bayrakları sallayarak coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

ERGİZ ANAOKULU’NDAKİ KUTLAMALAR

Belediye Başkanları, protokol filan derken Özel Ergiz Anaokulu da nereden çıktı diyebilirsiniz… Bu okulun ayrıcalığı 4 yaşındaki torunumun gittiği okul olması…

Dolayısıyla da ben de nenesi olarak onun etkinliklerine katılıyorum…

Yaşlılar haftasında okula gidip birlikte etkinlik yaptık çok keyifliydi. Pazar günü de Haflinger Çiftliğindeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katıldık. Yıl boyu ürettikleri el işlerinin de sergisi vardı.

Beklentilerimin çok üstündeki bir etkinlikti. Dolu dolu, Atatürk ile dopdolu bir program izledik. Benimki de dahil miniklerin hepsi çok başarılıydı. Dağ Başını Duman Almış, İzmir’in Dağları, Parla, gibi çeşitli marşlar eşliğinde gösteriler gerçekleşti. Şiirlerin yanı sıra Andımız da okundu. Final ise 10. Yıl Marşı ile gerçekleşti. Okul yönetimini, müdürünü, öğretmenlerini kutluyorum.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?