USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uzm. Klinik. Psk. BURÇAK ÇAĞLAR yazdı: 2 yaş çocuğuma nasıl davranmalıyım?

Uzm. Klinik. Psk. BURÇAK ÇAĞLAR yazdı: 2 yaş çocuğuma nasıl davranmalıyım?
31-07-2024

Anne babaların çocuklarıyla baş etmekte zorlandıkları; onların inatlaşma, tutturma hatta bağırıp, vurma gibi davranışları karşısında nasıl davranacaklarını bilemedikleri zorlu bir dönem 2 yaş.

Bu dönemde, sıradan günlük ihtiyaçların karşılanmasının bile adeta bir güç mücadelesine dönüşmesi son derece normal bir durumdur.

Çocukta öz bilinçlilik durumu 18-24 aylar arasında gelişir. Bu dönemde dünyayı, çevresindeki nesneleri, kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak yetilere sahip olur. Bedenini kullanmaya başlar ve iletişim becerileri artar fakat bir yetişkin gibi iletişim henüz kuramadığı için kendini ifade ederken bir noktada zorlanabilir, işte bu zorlanmalar genelde öfke ve nedensiz gibi görünen ağlamalar eşliğinde ortaya çıkar. Benliğinin kişiliğinin gelişmeye başladığını her geçen gün fark eden çocuk her şeyi yapmak ister ve bu konuda ısrarcı davranabilir. Bu gelgitler ve davranışlar ebeveynleri her ne kadar yorsa da sürecin geçici olduğunu mutlaka hatırlamak gerekir. Çocuğunuz artık büyüyor ve bu sancılar gelişiminin birer parçası.

DAVRANIŞ YÖNETİMİ NASIL OLMALI?

  • Çocuğa mutlaka sınırları hissettirin.
  • “Hayır” “Yapma” gibi kelimeler yerine daha yumuşak ve duygularını anladığınızı hissettiren kelimelerle yaklaşabilirsiniz. Çabuk unutabildikleri için tek seferde değil de birkaç defa söylemek gerekebilir. Sakinliğinizi koruyarak her seferinde  uyarıyı tekrarlayın.
  • Çocuğa tutarlı yanıtlarla yaklaşın.
  • Anne baba ya da bakım veren bir büyüğün olumsuz yanıtına bir başkası olumlu yanıt verirse bu çocukda daha büyük bir öfkeye yol açabilir, bu sebeple tutarlı iletişim oldukça önemlidir.
  • Enerjisini atmasına imkan tanıyın.
  • Emeklemekten yürümeye geçen ve kas kuvvetinin artması ile beraber hareketliliği keşfeden çocuğunuzun, bundan sonraki süreçte en çok yapmak istediği şeyin özgürce hareket etmek, koşmak ve zıplamak olacağını bilin. 2 yaş döneminin getirdiği saldırganlık ve içinde biriken enerjiyi atmak için duyacağı hareket ihtiyacını kısıtlamayın, aksine daha çok hareketli olmaya teşvik edin ki rahatlasın.
  • Öfkesini ifade etmesine olanak tanıyın.

Kendini ifade etmeye çalışıp dinlendiğini fark eden çocuğun sakinleşme süreci daha hızlı olacaktır.Bırakın kendini kendi kelimeleriyle ifade etsin.

  • Ağlamasına izin verin.

Ağlamaya başladığı zaman hemen susması için çaba göstermeyin, biraz zaman tanıyın ve sonrasında çocuğunuza sarılın. Dokunmak sakinleştirecektir.

  • Kontrol her zaman ebeveynde olmalı.

Unutmayın ebeveyn sizsiniz. Kumanda her zaman sizde olmalı. 2 yaş çocuğunu kendi yapabildiklerini keşfetmeye başlayıp sizin desteğinizi alması gerektiğini unutacaktır. Bu yerlerde bir otorite varlığını hatırlatmak sürecin sağlıklı yürümesine katkı sağlayacaktır.

  • Devamlı uyarılardan kaçının.

Sürekli uyarı alan bir çocuk zaman içerisinde uyarılara karşı duyarsızlaşır. Bu sebeple yerinde ve mantıklı uyarılar yapmaya özen gösterin.

  • Kendinize de Zaman Ayırın
     
    Çocuk yetiştirmek her evresinde farklı zorlukları beraberinde getirir. Zaman zaman ebeveynlerin baş etme mekanizmaları hayatın diğer dinamiklerindeki zorluklar devreye girdiğinde yeterli gelmeyebilir. Yeterli ebeveynlik öncelikle kişinin kendi iyilik halini gerektirir. Siz iyi hissederseniz çocuğunuzda da bunun pozitif etkisini gözlemleyeceksiniz.

Uzman.Klinik.Psk.Burçak ÇAĞLAR

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?