USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uzm. Klinik. Psk. BURÇAK ÇAĞLAR yazdı: Ebeveynler çocuklar ile yaz tatilini nasıl geçirmeli?

Uzm. Klinik. Psk. BURÇAK ÇAĞLAR yazdı: Ebeveynler çocuklar ile yaz tatilini nasıl geçirmeli?
19-07-2024

Okulların kapanması ile 3 aylık bir yaz tatili serüveni hem çocuklarımız hem ebeveynlerimiz için başlamış durumda.

Tatil sezonunu kaliteli geçirmek ise yine ebeveynlerimizin elinde. Kaliteli geçirilen vakit ebeveynlerin çocuklarını da daha iyi tanımasına ve onları kendi yeteneklerine göre doğru bir şekilde yönlendirebilmelerine yardımcı olacaktır. Çocuklar uzun tatillerde serbest vakit geçirmek, diledikleri kadar televizyon izlemek, tabletle oynamak veya akranlarıyla birlikte olmak isterler.

Yaz tatilinde kontrolü bırakmadan iyi bir planlama ile tüm ihtiyaçların karşılanması, rutin ve sorumlulukların devam etmesi önemlidir. Aksi takdirde okula dönüşte adaptasyon süreci tüm öğrencileri ve aynı zamanda anne-babaları zorlayabilir.

Tatil dönemi; aile, akraba ve arkadaşlarla birlikte vakit geçirilen, bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişime katkı sağlayan, eğitici, öğretici, eğlendirici, yaratıcılık içeren, yaşına uygun sorumluluk almasını destekleyen, karşılıklı etkileşimin yer alacağı şekilde düzenlenirse çocuk için faydalı olur.

EBEVEYNİ TARAFINDAN KENDİSİNE VAKİT AYRILAN ÇOCUK SEVİLDİĞİNİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSEDECEKTİR

Çocuğun ebeveyni ile geçirmiş olduğu vakit sonrası ebeveynini rol model alacak aynı zamanda sosyal duygusal yönden de sağlıklı bir gelişim geçirmesine yardımcı olacaktır. Oynanacak oyunlar genelde teknolojiden uzak daha çok yaş dönemi özelliklerine uygun ve iletişim odaklı oyunlar olmalıdır. Hamur oyunları, yapboz, lego, birlikte yapılacak doğa yürüyüşleri, deniz sporları vb. gibi aktiviteler aile bağlarını güçlendirecektir.

RUTİNLERE DİKKAT EDİLMELİ

Çocuklar rutin severler, okul döneminde ki gibi sıkı olmamakla birlikte yapılacak iyi ve kaliteli bir program ile rutin oluşturulabilir. Uyku düzeni özellikle günün verimliliği açısından önemli olmak ile birlikte dikkat edilmesi gereken rutinlerin başında yer alıyor. Kahvaltı ve akşam yemeği saatleri, gün içerisinde yapılacaklar bu gibi bir programlama yapılabilir.  Bu hem çocuğu rahatlatacak hem de düzen ve rutin algısının pekişmesini sağlayacaktır.

TEKNOLOJİ KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Başlayan tatil ile birlikte çocukların teknolojiye yönelimi artabilir. Yapılacak bir planlama ile saat aralıkları belirlenip ne tür bir oyun oynanacağı içeriği ile ilgili konuşulup kullanımı kontrollü bir şekilde çocuğa alan açılabilir.

ÖĞRENME DEVAM ETMELİ

Yaz tatili döneminde de öğrenme sürecinin çocuğu sıkmadan devam etmesi hem sorumluluk bilincini pekiştirecek hem de yeni döneme hazırlayacaktır. Yaş dönemine göre yapılacak ufak etkinlikler rutinlere eklenebilir. Çocuk etkinlik yaparken ebeveynler veya ebeveynlerden bir tanesi evdeyse çocuğun etkinlik saatinde rol model olmak açısından kendisi de kitap okuyup işi ile ilgilenebilir.

İLGİ ALANLARINA GÖRE KURSLARA YÖNLENDİRİLEBİLİR

Çocuğun ilgi alanına göre ebeveynler tarafından gelişimi açısından yönlendirme yapılabilir. Yüzme, basketbol ,jimnastikvb gibi kurslar o alanda gelişim sağlarken sosyal açıdan da gelişimine katkı verecektir.

Uzm.Klinik.Psk.BURÇAK ÇAĞLAR

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Büşra
Büşra 2 ay önce
İyi bir toplum sağlıklı yetişen nesillerle inşa edilir.
Bu anlamda yazılarınızın devamı için heyecanlıyız. Bir çocuk hekimi olarak ebeveynlerimizi doğru yönlendirebilmek için akademik bilgi ve mesleki tecrübeleriniz çok kıymetli. Kaleminize Sağlık Dr hanım