USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

Çocuklarda mahremiyet eğitimi
09-09-2024

Mahremiyet eğitimi çocuğa verilmesi gereken en temel eğitimlerden biridir. Bu eğitim çocuğun kendini nasıl ve neden koruması gerektiğini öğrenmesi için oldukça önemlidir. Bu eğitimi mutlaka anne ve babalar vermelidir. Fakat zaman zaman bu eğitim için erken olduğu düşünülmektedir. Oysa taciz ve istismar benzeri durumlarla çocuklarımızın karşılaşmaması için bu eğitim verilmelidir. Verilen bu eğitim ile çocuk vücudun özel bölgelerini öğrenecektir. Ebeveynlerinden bu eğitimi alan çocuk vücudunu tehlikelere karşı nasıl koruması gerektiğinin bilincinde olacaktır ve aynı zamanda tehdit karşısında yaşadığı duyguları kolaylıkla tanıyacak ve dile getirecektir. Mahremiyet yalnızca vücudun özel bölgelerini bilme ve onları koruma ile ilgili bir eğitim değildir. Aynı zamanda çocuğa ait herhangi bir eşya, sahip olduğu başka nesneler kısacası çocuğa ait olan her şey çocuğun mahremidir. Çocuk kendi alanına saygı beklerken bir başkasının da özel alanı olduğunu kavrayacak ve saygı gösterecektir. Eğitim zaman zaman tekrarlanmalıdır.

MAHREMİYET EĞİTİMİ NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

Aile her zaman çocuğun koruyucusu ve öğretmenidir. 0-3 yaş döneminde olan bir bebeğe elbette eğitim verilemez. Ancak çocuğun bakımında yer alan bireyler onun mahremiyetine saygı duyarsa, mahrem bilinci kazandırılmaya başlanır. Yankı Modeli’ne göre anne-baba çocuğu için yankıdır.  Ebeveynler çocuğunu yetiştirirken uygun şekilde davranmalıdır. Ne var canım o daha bebek / çocuk düşüncesinin mahremiyet eğitiminde yeri yoktur. Bebekliğinden beri özel alanlarına ebeveynler tarafından dikkat edilen çocuk 2 yaşında bu sürecin farkındalığını yaşamaya başlayacaktır. Öz bakım becerisi henüz gelişmemiş çocuklarda altı değiştirileceği zaman bez hızlı bir şekilde ve kimsenin olmadığı bir alanda değiştirilmeli bir oyun haline getirilmemelidir. Tuvalet eğitimi verildikten sonra da temizleme görevini değişik değişik kişiler değil mümkünse tutarlı biri bu görevi üstlenmelidir evde biri ve okulda bir öğretmen belirlenmeli ve temizlik zamanı yine kısa tutulup çocuğun özel bölgesine bakılmamalıdır. Özel bölgeyi ebeveyn, doktor harici zorunlu durumlarda okula öğretmen(tuvalet sonrası temizlik içn) dışında kimsenin görüp dokunamayacağı bilgisi çocuk ile paylaşılmalı. Eğitim bir kişi üzerinden değil oyuncak ve kitaplar üzerinden anlatılmalıdır.

3-7 yaş aralığında istismar ve suistimal konularında çocukları eğitebilmek için bazı önemli oktalar vardır. Bu konuyu çocuğa basit bir şekilde anlatabilmek için ilk başta yapılması gereken İç Çamaşırı Kuralı ‘nı çocuğa öğretmektir. Bu kural çok basittir; anne-baba ve doktor (yine ebeveyn gözetiminde) hariç hiç kimse iç çamaşırına ve içinde kalan kısımlara dokunamaz. Unutulmamalıdır ki mahremiyet ve cinsellik eğitimi alan çocuk kendisini tanır ve sağlıklı bir kişilik geliştirir.

Özetle, mahrem olan hak olandır ve ciddiyetle korunmalı, sahip çıkılmalıdır. Aksi durumlarda hak ihlal olunur ve mahremiyet son bulur. 

 

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Emine Dilek Gucuk
Emine Dilek Gucuk 1 hafta önce
Harika kalemine sağlık