USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıldırım Belediyesi'nin kadın çalışmaları say say bitmiyor!

Yıldırım Belediyesi'nin kadın çalışmaları say say bitmiyor!
09-08-2024

Yıldırım Belediyesi'nin en başarılı olduğu alanların başında kadına yönelik faaliyetlerdir... Başta kadın kooperatifleri, kadın girişimci ve eğitim merkezleri, kadına yönelik meslek edindirme kursları, sosyal, kültürel ve sanatsal kurslar, tam  donanımlı spor merkezleriyle diğer ilçelerin önüne geçmiştir. 

Yıldırım'ın çeşitli bölgelerinde tüm cihazlarıyla, eğitmen ve diyetisyenleriyle hem teknolojik olarak hem de insan kaynağı olarak donanımlı 7 adet kadın spor merkezi bulunuyor... 25 Girişimci Eğitim Merkezi var. Yıldırım Belediyesi'nce desteklenen Kadın Kooperatiflerinin sayısı 12.. Ayrıca merkezi Cumalıkızık'taki restore edilmiş  belediye binasında faaliyet gösterecek ve Güney Marmara'yı kapsayacak olan üst birlik kuruldu. (Gülçiçek Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Birliği) 

Özetle Yıldırım Belediyesi, kadına yönelik faaliyetlerde öncü bir belediye ve bu yönüyle de haklı olarak çok takdir topluyor...

Bazı belediye başkanlarının  destek isteyen kadın yöneticilere "Niye kooperatifle, üretimle,  dernekle falan uğraşıyorsunuz ki gidin evinizde oturun, keyfinize bakın" dediği çalışmalar Yıldırım'da baş tacı yapıldı... 

Dün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz Zeyniler'de düzenlenen toplantıda Bursa kadın medya çalışanlarıyla buluştu...

Sadece Yıldırım'ın değil şehrin öncü / örnek kooperatiflerinden olan  Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal kalkınma Kooperatifi' tarafından coğrafi işaret alan Zeyniler Hıngalı ve aşure ikramı ile ağırlandık... Başta kooperatif Başkanı Mahinur Makar olmak üzere tüm Çalıkuşu kadınlarının ellerine kollarına sağlık...

(Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başlı başına bir yazı konusudur. Yine de bir dip not düşeyim... Mahinur Makar'ın başkanlık yaptığı kooperatif bugüne kadar pek çok özgün projeli hayata geçirdi; sonuncusu ise Ahıska Türklerinin geleneksel yemeği olan Hıngal alanında oldu. Zeyniler Hıngalı'na coğrafi işaret almayı başardılar.)

HANIMELİ ÇARŞISI KURULACAK

 Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile eşi Esin Yılmaz'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Ertan, Aile ve Kadın Müdürü Ebru Yüksel, Basın ve Yayın Müdürü Nuh Kapan, İmar ve Şehircilik Müdürü Dilek Gümüş de toplantıya katılan isimler arasındaydı... 

Başkan Yılmaz Eşi Esin Yılmaz ile kooperatif binasının atölyesine girerek Zeyniler Hıngalı yapımına katkı sundu, ayrıca aşure kazanının da başına geçti... 

Hıngal ve aşure ikramından sonra yaptığı konuşmada Başkan Oktay Yılmaz Yıldırım'ın ayırt edici özelliğinin şehir ve Uludağ'ın iç içe olduğuna dikkat çekerek "Şu manzarayı başka bir ilçede göremeyiz" dedi...

 Başkan Yılmaz Zeyniler'in sağ tarafındaki yamaçları göstererek şunları söyledi:

"Burada vadiler var. Bursa'daki Hacıvat, Deliçay, Kocabalıklı, Gökdere gibi derelerimiz var. Biz Yıldırım'ın bu  doğal kimliğini yeniden oluşturmak üzere yola çıktık.

Zeyniler de geçmişte bir vakıfın dervişlerinin bulunduğu, inzivaya çekildiği bir  bölge. Reşat Nuri Güntekin'in meşhur Çalıkuşu romanına ilnam veren bir yer. Biz de Yıldırım'da pek çok kooperatif kurduk. Zeyniler başta olmak üzere İsabey, Cumalıkızık, Balaban gibi kooperatifler kuruldukça da doğru yolda yürüdüğümüzü gördük.  

Üst birlik oluşturduk. Sadece Yıldırım'ı, Bursa'yı değil Güney Marmara'daki tüm kooperatifleri de kapsayacak, tüm kooperatiflere destek verecek. Kadının kent ekonomisine katkısı ve sosyalleşmeleri çok önemli. Tüm kadın kooperatifi başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Kooperatif  koşullarının olmadığı yerlerde ise kadın girişimci merkezleri kurduk. Eğitim verdik. Ürün üretmelerini sağlayacak kurslar düzenledik. Pek çok hanımefendi buralarda edindikleri bilgilerle ya iş kurdular ya da işe girdiler. yıldırım belediyesi olarak 16 bin kadına iş bulduk ya da kendi işini kurmasına vesile olduk. bunu İstihdam Merkezimiz, İnovasyon Merkezimiz aracılığıyla yaptık."

Başkan Oktay Yılmaz, kooperatiflerde ve çeşitli merkezlerde kadınların ürettikleri ürünlerin satışa sunulacağı Hanımeli Çarşısı kuracaklarının da müjdesini verdi... 

Ayrıca mesleki ve teknik eğitimlere katılan 4 bin kişiden 600 civarındaki kadının kendi işini kurduğuna da dikkat çekti. 

Başkan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın ve Aile Müdürümüz Ebru Yüksel OSB'lerle görüşüyor.   Ara eleman ihtiyacın olduğu alanlara yönelik iş garantili kurslar açacağız. Böylece hem sanayiye hem de istihdam açısından hanımefendilere katkımız olacak.

Ayrıca deazavantajlı kesimler için engelli bireylerimize yönelik sosyal yaşama katılmalarıın t eminen bire bir eğitim desteği verdik. 1250 engelli bireyimizi istihdama kazandırdık. AB ve BM fonlarından destek aldık. Gastronomi olarak da kooperatifler güzel işler yapıyor. Ticari kooperatiflerimiz de  geleneksel değerleri yaşatmak üzere kurslar düzenliyor..."

MAHALLEME MÜJDELER OLSUN... 

Başkan Oktay Yılmaz, bizim Mahallede (İncirli, Hacıseyfettin)  restore edilen binanın Osmanlı sanatının yaşadıldığı bir merkez olacağını anlattı:

"Hacıseyfettin Mahallesi’nde restore ettikleri konağı Osmanlı Sanat Merkezi olarak hizmete açmaya hazırlanıyoruz.“Osmanlı sanatının yaşatacağımız merkezde kaligrafi, hat, tezhip, minyatür, karakalem eğitimleri vereceğiz. Yine İncirli Hamamı’nı da İl Kültür Turizm Müdürlüğü iş birliği ile birlikte Yıldırım Zanaat Merkezi’ne dönüştürüyoruz. 

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatacağımız bu mekanda sedefçilik, köşkerlik, şimşir tarakçılık, bakırcılık, külekçilik ve çinicilik eğitimleri verereğiz. Kadınlarımızın ürettiği eserleri satışa çıkaracağı ortak bir platform oluşturacağız...".

 'DÖNEM BAŞINDA 22 SPOR MERKEZİ YAPACAĞIMIZAN SÖZÜNÜ VEREMEZDİM, AMA YAPTIK!"

Başkan Yılmaz, spor faaliyetlerine de kısaca değindi

:"Yaz okullarında 40 bine yarın evladımız yararlandı. Altı kadın spor merkezimiz var. Özel sektördekilerden çok daha iyi. Dr. Sadık Ahmet Tesislerinde de büyük bir spor ve gençlik merkezini hizmete açtık. Orada da kadın spor merkezimiz faaliyete girdi. Kütüphanelerimizle öne çıktık. Dönem başında "22 spor merkezi yapacağımızın sözünü veremezdim. Ama yaptık. İlgili kurumlarla işbirliği de önemli. Herkes aynı noktaya  bakınca işler hızlıca yürüdü... "

Yıldırım'da boş alan yok. Koca ilçe Bursa'nın yüzde 1'lik arazisine sıkışmış  durumda!  Ne yazık ki, İncirli Caddesi'nin başından sonuna dek altlı üstlü mahallelerinde çocuk ve gençler arasında uyuşturucu çok yaygın. Sokaklarda artık alkollü, sarhoş görmek mümkün değil, ama haplı huplu bir sürü insan var. Çoğu da genç. Çocukları uyuşturucu tuzağına yakalanmadan spor gibi fiziksel ya da müzik, tiyatro,  satranç gibi etkinliklere çekmek lazım. Bunun için de gençlik, spor ve kültür merkezleri şart. Ama alan yok... Başkan Oktay Yılmaz Şıble ile İncirli arasında bir  mahallade bir merkez yapacaklarını anlattı... 

"Sosyal  dönüşümü kentsel dönüşüm kadar önemsiyoruz" diyen Oktay Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı:

",...Cumhurbaşkanımızın ‘Güçlü bir Türkiye üç temel üzerinde yükselir: Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum’ sözlerini kendimize şiar edinerek kadınları öncelikli hizmet gruplarımız arasına aldık. Kadınlarımızın sosyal yaşamda daha aktif rol almaları, kentin iyileşmesi ve huzurun artması adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Toplumsal dönüşümü en az kentsel dönüşüm kadar önemsiyoruz. Güçlü bir Yıldırım, güçlü kadın, güçlü toplum mottosuyla oluşacağına inanıyoruz ve önemsiyoruz..."

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?